Geens zal parketten snellere beroepsbehandeling bij ernstige verkeersmisdrijven vragen

Geens zal parketten snellere beroepsbehandeling bij ernstige verkeersmisdrijven vragen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal er bij de parketten op aandringen zaken in beroep tegen plegers van ernstige verkeersmisdrijven bij voorrang te behandelen. Dat heeft de minister in de Kamer verklaard. Geens ging daarmee in op een suggestie van Carina Van Cauter (Open Vld), om de daders op die manier sneller uit het verkeer te halen. Aanleiding van de vraag van de Vlaamse liberale was het nieuws dat een automobilist een zwaar verkeersongeval veroorzaakte en vluchtmisdrijf pleegde, terwijl hij enkele jaren eerder al werd veroordeeld voor een ander dodelijk verkeersongeval. Hij ging echter in beroep, waardoor zijn uitgesproken straf - onder andere tien jaar rijverbod - nog niet in uitvoering was.

Van Cauter stelde voor dat de parketten een instructie zouden krijgen om beroepsprocedures van dergelijke verkeersdelicten met voorrang te behandelen. De minister kondigde aan op die suggestie in te gaan, net als op het voorstel om een instructie te geven om, indien daar aanwijzingen toe zijn, de medische of psychische geschiktheid van bestuurders te laten controleren. Die zouden dan desgevallend het recht te sturen verliezen als veiligheidsmaatregel.

Ook wees minister Geens erop dat de Kamer volgende maand het wetsontwerp van hemzelf en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bespreekt waarin ook recidive van ernstige verkeersmisdrijven strenger wordt beteugeld.

De 33-jarige automobilist die precies twee jaar geleden in het West-Vlaamse Gits fietsster Saar Gevaert (16) in beschonken toestand en zonder inschrijving of verzekering doodreed, pleegde op 10 november opnieuw vluchtmisdrijf na een ongeval.

bron: Belga