Geens wil "van achterstand naar voorsprong" in justitie

Geens wil "van achterstand naar voorsprong" in justitie

Minister van Justitie Koen Geens verdedigt zijn plannen om justitie te moderniseren. In een opiniestuk in Le Soir en De Standaard zegt de CD&V-minister dat hij de "achterstand" in justitie wil ombuigen in een "voorsprong". Ook in De Ochtend (VRT) benadrukte Geens de nood aan hervormingen ondanks de budgettaire krapte. "Dit verdraagt geen uitstel meer", klonk het. Vandaag voeren de magistraten en het gerechtspersoneel actie uit onvrede met de besparingen op justitie. Door de acties zullen de zittingen in verschillende rechtbanken met een half uur vertraging beginnen.

Minister van Justitie Geens verdedigt zijn beleid en zegt dat hij er alles aan doet om justitie te moderniseren. Hij verwijst naar zijn driestappenplan: van justitie opnieuw een geloofwaardige betaler maken, de werklast en de overbevolking in de gevangenissen terugdringen en de wetgeving en infrastructuur opfrissen.

"Ik doe wat ik beloofd heb", aldus Geens. Zo zitten er bijvoorbeeld sinds 2014 1.500 gevangenen minder in onze gevangenissen. Ook op het vlak van vernieuwing van de wetgeving en van de technologie/gebouwen betreft, is er volgens Geens veel in beweging.

Hij is het daarom ook voor een stuk eens met de kritiek in een opiniestuk van de voorzitters van de Nederlandstalige rechtbanken in Brussel en de Nederlandstalige stafhouder in De Tijd. Ze hekelen daarin onder meer het feit dat de ICT "helemaal niet meer beantwoordt aan de eisen van een moderne justitie." "De justitie van morgen zal online zijn, of niet zijn", erkent minister Geens.

Geens: "De kroon op het werk zal de creatie zijn van een moderne penitentiaire en gerechtelijke omgeving waarin, naast rechtvaardigheid, ook reclassering en efficiëntie prioritair zijn. Dit kan enkel door overleg en samenwerking."

bron: Belga