Geens en Crevits huldigen "bruggenbouwer" Khalid Benhaddou bij Prijs voor Mensenrechten

Geens en Crevits huldigen "bruggenbouwer" Khalid Benhaddou bij Prijs voor Mensenrechten

In de Gentse moskee El Fath heeft imam Khalid Benhaddou deze voormiddag de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten ontvangen. Minister van Justitie Koen Geens en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huldigden de 29-jarige Benhaddou als "bruggenbouwer" en "ware moslimdemocraat" voor zijn werk als islamleerkracht, coördinator van het netwerk islamexperten en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams. Benhaddou is de imam van de moskee en de auteur van het boek "Is dit nu de islam?" over de islambeleving in Europa. "Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendenzen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten. Net als ons vindt hij dat alles vertrekt vanuit het respect voor de mensenrechten. In een samenleving waarin moslimburgers vaak geviseerd worden, en waarin vrijheden op de helling komen te staan onder het mom van veiligheid, roept Khalid op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen", zegt voorzitter Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten.

Vlaams minister Crevits sprak de laudatio uit bij de uitreiking van de prijs. "Khalid is nauwelijks 29 jaar en is nu al een van de meest invloedrijke en hoopgevende sprekers. Er zijn in Vlaanderen meer dan 300.000 moslims en het islamonderwijs heeft in ons land al een lange weg afgelegd, maar nog al te vaak is er onbegrip en gebrek aan kennis over elkaars cultuur. Daarom zijn inspirerende bruggenbouwers als Khalid van onschatbaar belang. Hij is een ware moslimdemocraat in deze zwaar polariserende tijden."

Benhaddou werd twee jaar geleden door de minister van Onderwijs aangeduid als coördinator van het netwerk islamexperten, dat in scholen de radicalisering van jongeren tegengaat.

bron: Belga