Geens en cipiersbonden leggen bal in Waals kamp

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de cipiersbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt over de reorganisaties van de gevangenissen. In afwachting van een stemming over het plan, staken de cipiers verder.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Justitieminister Geens had gisteren heuglijk nieuws te melden, al was het vergezeld van een belangrijke voorwaarde. «Na langdurig overleg heb ik een voorstel gedaan dat de Nederlandstalige vakbonden zullen verdedigen en meer dan waarschijnlijk aanvaarden. De Franstalige vakbonden zullen het enkel voorleggen aan hun achterban.»

Het voorakkoord geeft op veel vlakken toe aan de eisen van de Waalse cipiers. Het compromis voorziet in 480 extra aanwervingen, waardoor het aantal werknemers op een haar na dat van het personeelsplan van 2014 zal evenaren. Tegen juni 2017 moet het aantal gevangenen ook gedaald zijn tot minder dan tienduizend. Dat wil de minister bereiken door meer op internering in te zetten en de voorlopige hechtenis aan te passen. Als de cipiers instemmen met de rationalisering van Geens, ontvangen ze ook een flexibiliteitspremie. Tot slot belooft de minister de verouderde infrastructuur aan te pakken.

De vakbonden zullen het voorstel maandag voorleggen aan hun achterban. Tot dan wordt de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen voortgezet. Aan Vlaamse kant kent het voorstel weinig tegenstand, maar de vraag is of de Waalse militanten ermee akkoord zullen gaan. Zeggen zij ‘nee', dan lijkt een oplossing opnieuw heel veraf.

Foto Belga / D. Waem