Geens belooft 75 extra cipiers

Geens belooft 75 extra cipiers

Woensdagavond waren de onderhandelingen na bijna vijf uur afgesprongen, hoewel de minister nieuwe voorstellen op tafel had gelegd. Zo zullen er onder andere 75 extra penitentiaire beambten aangeworven worden, bovenop de 405 eerder beloofde rekruteringen. Bovendien zullen gevangenissen kunnen kiezen of ze meestappen in rationaliseringsoefening - lees: besparing - van Geens.

Premier Charles Michel (MR) kondigde gisteren in de Kamer aan dat Geens nog eens extra voorstellen van de regering op tafel zou leggen bij de nieuwe onderhandelingen. “Dat is schitterend nieuws. Alle extra voorstellen zijn meegenomen voor ons”, zei Gino Hoppe, verantwoordelijke van ACOD Justitie voordat hij het kabinet van Geens binnenstapte.

Maar de Franstalige bonden blijven dwarsliggen. Als dat niet snel verandert, zetten de Nederlandstaligen alleen hun handtekening onder het voorstel. “Het zou niet goed zijn voor het land, maar we maken die overweging”, stelt Hoppe.

“Hou niet op met hervormingen”

Ondertussen pleiten de Vlaamse gevangenisdirecteurs in een open brief voor nu niet op te houden met de hervormingen. “Nu ophouden met de hervormingen is geen goed idee”, zegt Hilde Guffens, inrichtingshoofd van de hulpgevangenis in Leuven, aan de kranten van Mediahuis. “Besparen is een noodzaak. Als we de plannen nu stilleggen, belanden we over twee jaar in dezelfde situatie als vandaag.” Daarom vragen de Vlaamse directeurs onomwonden aan Geens om verder te gaan met de hervorming. Die houdt in dat er met minder personeel op een andere manier wordt gewerkt: meer volk moet overdag aan de slag, minder 's ochtends vroeg en 's nachts.

Dat is een klap in het gezicht van de stakende cipiers in de Franstalige en Brusselse gevangenissen.