Geen woonstschennis want geen bewoond pand

De woning in de Gentse Holstraat waarin krakers hun intrek genomen hebben, was niet bewoond of bemeubeld, waardoor er geen sprake was van woonstschennis. Dat werd vernomen bij de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, die een onderzoek voert nadat het koppel dat het pand twee maanden geleden kocht maar in het buitenland verblijft, op sociale media had gemeld dat ze machteloos stonden tegenover de krakers. De eigenaars van het huis in de Holstraat in Gent deden vorige week via Facebook een oproep om hulp. "Sinds enkele weken zitten 11 Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van egw (elektriciteit, gas en water) op onze kosten, strippen het huis alsook het aanwezige meubilair. Dat speelt zich af in het huis dat wij sinds 2 maanden gekocht hebben en waar wij ook gedomicilieerd zijn", schreef Sarah Braeye.

"De politie is vaststelling komen doen van de feiten, maar verder weigeren ze stappen te ondernemen om ons huis te ontruimen. Nochtans erkennen ze dat het bij deze gaat om het verbreken van de zogenaamde huisvrede. Alle bevoegde instanties, de politie incluis, erkennen dat het hierbij gaat om inbraak. Volgens de politie moet alles geregeld worden via de vrederechter en dat is een lange procedure. Wij zijn op zijn zachtst gezegd radeloos."

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen stelt nu echter dat er geen sprake was van woonstschennis of huisvredebreuk, omdat het pand volgens de vaststellingen van de politie niet bewoond of bemeubeld was.

bron: Belga