Geen weekendplannen? Deze tips helpen je op weg

De Nederlandse Maarten Westra Hoekzema speelt graag met de grens tussen comedy en theater. In zijn nieuwe voorstelling Komiek/Freak voert hij een Komiek op die is afgegleden maar werkt aan zijn comeback. Hij doet alles voor de lach, met die lach staat of valt zijn eigen ego. Maarten Westra Hoekzema stond zowel op het Leids Cabaret festival als op Theater Aan Zee, en liet zich voor de voorstelling coachen door Abattoir Fermé-man Stef Lernous. Dat wordt een voorstelling om mee te lachen, maar met een wel héél donker randje...

www.nona.be

Tape it, op 17 en 18 december te Gent

Zeggen de namen- Kirsten Mariën en Youssef Saoudi je niets? Dan is het dringend tijd om met hen kennis te maken. Youssef Saoudi aka ZigSag is een Belgische rapper van Marokkaanse afkomst. Kirsten Mariën is een actrice, theatermaakster en schrijfster uit Mechelen. Samen brengen ze hun jonge leven letterlijk in kaart. Een lege vloer wordt het canvas waarop ze de plekken in hun stad ‘tapen' die hun levensloop hebben bepaald, van hun geboorte tot het moment waarop ze 18 jaar worden. Met simpele middelen en met de artistieke talen waarin ze zich het beste uitdrukken – van hiphop tot intieme vertelling – nemen ze je mee op een reis doorheen hun herinneringen.

www.bijdeviezegasten.com

 

Wintertijd in Leuven, tot 7 januari 

Het is weer de tijd van 't jaar: de Vlaamse steden strijden om de grootste kerstboom, de gezelligste kerstmarkt, het meest verrassende kerstprogramma. Leuven zet zijn beste beentje voor met Wintertijd in Leuven. Wie de kerstdrukte liever buiten sluit rept zich naar het stadhuis, waar het prachtige gebouw zich vult met zachte klassieke muziek: studenten van het Lemmens trakteren op intieme kamermuziekconcerten. Op oudjaar tel je af met Leuven Countdown naar het nieuwe jaar aan de langste toog van de wereld: op de Oude Markt. Een lichtspel, een stevige dj-set en een aftelklok voeren de spanning op tot om middernacht het - imaginaire - dak van de keet gaat.

www.wintertijdinleuven.be

 

The Ballad of Erol Klof, op 16 en 17 december te Brussel

Zita Swoon staat voor een universum op zich waar mode, muziek, vertelling, performance en dans samengaan - je waant je op zo'n optreden soms in de zweterige tent van een sjamaan. Voor de nieuwe voorstelling van de uitgebreide Zita Swoon Group laat Stef Kamil Carlens zich inspireren door het verband tussen de natuur en de vroeg-modernistische kunst van begin de 20ste eeuw. Het belooft een extatische trip te worden waarin carlens en co ook het publiek meesleuren. Paddo's overbodig!

www.kaaitheater.be

Adoptie - Tussen avontuur en kwetsuur, tot 16 april te Gent

Adoptie blijft een heikel topic. Welke belangen staan centraal: die van de ouders of die van het kind? Leidt de scheiding van de biologische ouders tot trauma's? Hoe gaan kinderen die geadopteerd werden later met hun geschiedenis om? In de tentoonstelling Adoptie - tussen avontuur en kwetsuur belicht het Museum Dr. Guislain de gevoelige geschiedenis van adoptie met documentair materiaal, oude en hedendaagse kunst, literatuur, fotografie, filmfragmenten en getuigenissen.

www.museumdrguislain.be