"Geen uitbraak van tbc, schurft of malaria" in Noordstation, zegt Dokters van de Wereld

"Geen uitbraak van tbc, schurft of malaria" in Noordstation, zegt Dokters van de Wereld

Volgens de ngo Dokters van de Wereld is er geen sprake van een uitbraak van tuberculose, malaria of schurft onder de groep transmigranten in het treinstation Brussel-Noord. Uit de cijfers van de medische consultaties blijkt dat het aantal vermoedelijke gevallen van tbc stabiel blijft, terwijl het aantal vermoedelijke gevallen van schurft zelfs is gedaald. Eerder deze week berichtte Het laatste Nieuws nog dat er een uitbraak is van schurft, tuberculose en malaria onder de groep transmigranten die in het Brusselse Noordstation verblijft. De vakbonden bij De Lijn beslisten daarop dat de buschauffeurs er vanaf morgen niet meer stoppen. Zij klagen al maanden over de onveilige en onhygiënische toestanden in het station.

Maar van een uitbraak is dus geen sprake, zegt Dokters van de Wereld. "Uit de cijfers van de medische consultaties in de humanitaire hub is er van een uitbraak van tbc, malaria of schurft geen sprake: het aantal vermoedelijke gevallen van tbc blijft stabiel, het aantal gevallen van schurft is zelfs gedaald", zegt directeur Pierre Verbeeren zondag in een persbericht. "Er is dus niets nieuws onder de zon: er zijn niet meer migranten, niet plots meer ziektes, geen outbreaks en epidemieën."

"Het zou nuttig zijn alvorens uitspraken te doen over epidemieën, absoluut zeker te zijn dat de cijfers en feiten kloppen", aldus nog Verbeeren. "Qua stigmatisering heeft deze groep het al stevig te verduren."

bron: Belga