"Geen twijfel over stijgen Beerschot"

"Geen twijfel over stijgen Beerschot"

"Beerschot Wilrijk wenst duidelijk te stellen dat het bondsreglement niet de minste twijfel laat omtrent het stijgen van de club naar de afdeling 1A wanneer KV Mechelen vanwege daden van competitievervalsing degradeert". Dat stelt Thomas Gillis, advocaat van Beerschot, in een reactie op de conclusie die advocaat van Walter Van Steenbrugge van Sporting Lokeren bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal neerleggen. Die poneerde eerder dat niet Beerschot, maar Sporting Lokeren de plek van KV Mechelen in 1A inneemt als Malinwa veroordeeld wordt tot degradatie naar 1B. "De KBVB heeft dit trouwens in een officiële mededeling op haar website op 1 juni 2019 bevestigd", zegt Gillis. "Beerschot Wilrijk als club distantieert zich dan ook duidelijk van elke stemmingmakerij vanwege Sporting Lokeren dienaangaande."

Lokeren kondigde eerder al aan beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep (GHB), maar dat was gericht op de vrijspraak van Waasland-Beveren. Volgens meester Walter Van Steenbrugge moest ook de Wase club toerekenbaar gehouden worden, omdat voorzitter Huyck en financieel directeur Swolfs veroordeeld zijn. "Voor matchfixing ben je immers met twee", stelde de advocaat van Lokeren.

De degradatie van Waasland-Beveren naar 1B betekent dat Lokeren aan de sportieve degradatie ontsnapt. Maar intussen ontdekte Van Steenbrugge nog een tweede element dat volgens hem het verlengd verblijf van Lokeren in 1A verzekert. De advocaat verwijst naar artikel B1532 in het bondsreglement en citeert daaruit dat het aantal dalers naar verhouding wordt verminderd in de reeks waarin de bestrafte club uitkwam.

Meester Van Steenbrugge merkt op dat de GHB voor de bestraffing van KV Mechelen rekening houdt met de verworven promotie naar 1A en Malinwa daarom terugzet naar 1B en niet naar de eerste amateurklasse. "De promotie naar 1A wordt in rekening gebracht en dus moet KV Mechelen worden beschouwd als een bestrafte club die zakt uit 1A omdat geacht wordt dat ze het kampioenschap als laatste beëindigd heeft."

En dus maakt het volgens Lokeren niet eens uit of er beroep aangetekend wordt tegen de uitspraak van de GHB: de club blijft sowieso in de hoogste reeks. "Sporting Lokeren, die als laatste eindigde in huidig seizoen in afdeling 1A, wordt immers als voorlaatste gerangschikt in 1A en daalt zodoende niet naar 1B", besluiten de Waaslanders.

bron: Belga