Geen stormloop op investeringsplatform BOEK.ASSIST

Sinds de lancering een jaar geleden heeft het investeringsplatform BOEK.ASSIST maar een tiental dossiers ontvangen. Toch gelooft initiatiefnemer boek.be, de belangenvereniging van de Vlaamse boekensector, in het nut van het instrument, zeker voor kleinere spelers en nieuwkomers. Dat zegt Jef Maes van boek.be aan Belga. Een jaar geleden lanceerde boek.be (samen met Fintro, PMV Cultuurinvest en het Agentschap Ondernemen (het huidige Agentschap voor Innovatie en Ondernemen)) een nieuw platform BOEK.ASSIST. Bedoeling was om bedrijven uit de boekenwereld te helpen en begeleiden bij hun investeringsplannen.

Sinds de lancering is nog maar een tiental dossiers ingediend. Het initiatief moet dus nog "aan bekendheid winnen", klinkt het. Volgens boek.be zijn bijna alle ingediende dossiers afkomstig van kleinere spelers en nieuwkomers. "Het is duidelijk dat de grotere spelers gemakkelijker toegang hebben tot financiële informatie en ook een nauwere band hebben met hun eigen bankier, waardoor de nood aan informatie en aftoetsing bij hen veel kleiner is", legt Jef Maes, hoofd Kenniscentrum van boek.be uit.

Volgens Maes heeft "twintig procent van de ingediende dossiers geleid tot een effectieve investering". "De andere dossiers waren duidelijk nog onvoldoende rijp voor een effectieve investering", klinkt het. Voor de dossiers die tot effectieve investeringen hebben geleid, hebben de betrokken spelers verder contact opgenomen met hun huisbankier en via hen het dossier uiteindelijk kunnen realiseren.

Voor boek.be is het duidelijk dat het voor kleinere spelers niet evident is om in de huidige krimpende boekenmarkt succesvolle investeringsdossiers in te dienen. BOEK.ASSIST is en blijft volgens de organisatie dan ook "een nuttig instrument", vooral voor kleinere spelers en nieuwkomers. Maes: "Het platform zal dan ook verder werken op ad hoc basis om nieuwe dossiers te onderzoeken en geïnteresseerde spelers in het boekenvak te helpen in het opstellen van realistische en haalbare investeringsdossiers."

bron: Belga