Geen plannen voor het paasweekend? Deze tips helpen je uit de nood

Wie niet goed weet wat te doen tijdens de paasvakantie, is bij deze gered. De onderstaande tips redden je niet alleen van de verveling, maar krikken ook je culturele kennis op. 
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Mira of de teleurgang van de Waterhoek

(30?/?03, Antwerpen)

Seks in de Vlaamse cinema! De literaire parel van Stijn Streuvels zorgde voor het basisscenario van deze ‘schandalige' film (1971) met een ongekend sensuele Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol. ‘Mira' vertelt over de strijd van een West-Vlaams dorp tegen de bouw van een brug over de Schelde. De film wordt gezien als het begin van de Belgische en Nederlandse film (mede dankzij het scenario van Hugo Claus) maar bracht ook het filmdebuut van onze nationale trots: Jan Decleir. Genoeg om naar uit te kijken dus.

JAZZ SCHNTZL + LABtrio

(30?/?03, Hasselt)

Een schnitzel om naar te luisteren? Een trio jonge jazzexperimentelen? De titel van deze avond belooft een waanzinnige combo. In 2015 al won SCHNTZL de STORM-contest, en de storm is nog niet gaan liggen. 2016 bracht een bejubeld debuut en afgelopen zomer won SCHNTZL nog prijzen voor beste compositie en beste instrumentalist op Tremplin Jazz d'Avignon. Zet daarbij nationaal en internationaal succestrio Lander Gyselinck (STUFF), Anneleen Boehme en Bram De Looze en dan weet je dat de muzikale uitlopers van deze avond nog lang zullen nazinderen.

VRWRK at Democrazy

(31?/?03, Gent)

Van Vuurwerk naar VRWRK. Van Brussel naar Londen. Van duo naar trio. Dit elektrisch-elektronische paar, bestaande uit Jergan Callebaut en Thieu Seynaeve maakte verschillende ontwikkelingen door en pikte onderweg zanger Salem Khazali op. In 2017 beleefden ze een absoluut topjaar met passages op Werchter en Pukkelpop en een debuutplaat. Ze haalden naar eigen woorden al alles uit Brussel, maar welke invloed heeft dat bruisende Londen dan op hun sound? That's for you to discover!

Masterclass Rosie & Moussa

(31/03, Brussel)

Zelf een videoclip maken, dat is nog eens iets anders dan het resultaat van andermans werk bekijken op de televisie. Hoofdrolspelers van de gloednieuwe jeugdfilm Rosie en Moussa verklappen jouw kroost dit weekend de geheimen die leven achter de schermen van een filmset, waarna de kinderen als een echte professional het materiaal ter hand nemen. Het resultaat is dat ze naar huis gaan met een zelf gefabriceerde videoclip op muziek uit de film.

MoMu Lazy Sunday

(01?/?04, Antwerpen)

Olivier Theyskens begon zijn carrière met een collectie die niet in de winkels terechtkwam, maar waarmee hij wel hoge ogen gooide. Beroemdheden als Madonna, Jennifer Aniston en Nicole Kidman stonden in de rij om zich in een echte Theyskens te hullen. Van het kleden van beroemde mensen switchte hij naar een job bij een beroemd modehuis: het Franse Maison Rochas. En nu brengt het modemuseum in Hasselt hulde aan de Vlaamse ontwerper die ondertussen wel zowat alles gedaan heeft.