Geen luchtverkeer mogelijk van 23 uur tot 6 uur in België (skeyes)

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er is quasi geen luchtverkeer mogelijk van vrijdagavond 23 uur tot zaterdagochtend 6 uur. Dat meldt de VRT-radio en het nieuws wordt bevestigd luchtverkeersleider skeyes. De oorzaak is een gebrek aan luchtverkeersleiders. Die hebben zich ziek gemeld. "Op korte termijn hebben we heel veel meldingen van ziekte gekregen voor de nachtshift in Canac (luchtverkeerscentrum, nvdr.)", zegt woordvoerder Dominique Dehaene van skeyes. "We konden niet voldoende mensen verzamelen voor de dienstverlening vannacht. Tussen 23 en 6 uur is er quasi geen luchtverkeer mogelijk."

Dat betekent dat er in die periode quasi geen luchtverkeer mogelijk is op de luchthavens en het luchtruim boven België, voegt de woordvoerder toe bij de VRT. Hoe het morgen om 6 uur verder moet, daar heeft hij momenteel nog geen zicht op, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat het luchtverkeer dan kan hervatten, klinkt het nog.

De christelijke vakbond ACV Transcom zegt aan de VRT dat de directie van skeyes nog geprobeerd heeft extra luchtverkeersleiders op te roepen voor een dienst, maar die zouden daar niet op ingegaan zijn.

Vrijdagvoormiddag meldde ACV-Transcom nog dat er geen acties komen bij de luchtverkeersleiders van skeyes. Er loopt een stakingsaanzegging nu er volgens de bond al langer sociale onvrede binnen het bedrijf is over onder meer aanvragen rond loopbaanonderbreking, benoemingen en premies. De beslissing om geen acties te voeren werd genomen "na lange discussie", klonk het daarbij.

bron: Belga