Geen Europese steun voor Vlaams proefproject onbemand varen

Geen Europese steun voor Vlaams proefproject onbemand varen

Een gepland proefproject met een zelfvarend schip in Vlaanderen krijgt geen Europese steun en gaat voorlopig niet door. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Ben Weyts op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). Toch is dat volgens Weyts niet het einde van de plannen voor onbemand varen in Vlaanderen. Vlaanderen koestert al langer plannen om onbemand varen uit te testen. Onbemand varen zou voor de binnenvaart een kans zijn om de kosten te beperken en de aantrekkelijkheid van de vervoersmodus te verhogen. Er waren ook al concrete plannen om te starten met een proeftracé voor zelfvarende schepen. Het project RAVEN (Remote-controlled and Autonomous Vessels for European and National Waters), waarbij onder meer de Vlaamse waterwegbeheerders en de KU Leuven betrokken waren, mikte op een proefproject vanaf midden 2017.

Maar voor het project was gerekend op Europese steun en die komt er niet, zo blijkt uit het antwoord van minister Weyts op een parlementaire vraag. "Er zijn meer projecten goedgekeurd dan voorzien was door Europa. RAVEN was jammer genoeg één van de projecten die wegens te weinig budget uiteindelijk geen subsidies gekregen heeft", aldus Weyts.

Toch betekent dat volgens de N-VA-minister niet de doodsteek voor de plannen met onbemande vaart in Vlaanderen. Er komen sowieso nieuwe projecten. "Een daarvan is het project 'Autonoom varen in de Westhoek'. Waar RAVEN Vlaanderen in zijn geheel omvatte, focust dit nieuwe project zich op het gebruik van kleinere waterwegen en zullen de proefvaarten daarom op de IJzer worden uitgevoerd. De voorbereidingen hierin worden getroffen om ten laatste begin 2018 een proefvaart te organiseren."

bron: Belga