Geen enkele reiskoffer is nog veilig

Geen enkele reiskoffer is nog veilig

Reizigers die bij een trip richting de Verenigde Staten willen voorkomen dat hun koffer beschadigd raakt bij de controles van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, kunnen gebruik maken van de zogenaamde TSA-sloten. Die kunnen door niemand geopend worden, behalve door de Amerikaanse beveiligingsdienst TSA. Dat systeem werd ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001.

De kofferfabrikanten zijn wettelijk verplicht om alle sloten af te stemmen op deze universele sleutel. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen stempel van goedkeuring. De Washington Post maakte een reportage over de beveiliging over Amerikaanse vliegvelden. In het artikel wordt er uitgelegd hoe de TSA te werk gaat en welke hulpmiddelen ze ter beschikking hebben.

Ter illustratie werd ook een foto van de bewuste loper online gezet. Een groep slotenkrakers analyseerde de foto en postte een set van CAD-bestanden op de softwarewebsite Github. Met behulp van deze CAD- bestanden is het voor mensen met een 3D-printer een koud kunstje om zelf een universele sleutel af te printen.

Het duurde dan ook niet lang voor de eerste beelden van geprinte lopers opdoken en ook een test van VTM heeft intussen uitgewezen dat het perfect mogelijk is om de loper na te maken. Vanaf nu is geen enkele reiskoffer met een TSA-slot nog beveiligd tegen diefstal.