"Geen communautaire carrousel waar we het einde niet van weten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koning Filip consulteert opnieuw partijvoorzitters om een uitweg uit de impasse in de regeringsvorming te zoeken. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau was vandaag als eerste aan de beurt. Hij wil "een sociale ommekeer", maar ziet "een communautaire carrousel" niet ziten. Rousseau wilde na afloop van zijn audiëntie geen uitspraken doen over een mogelijke coalitie. Volgens hem is nog veel te weinig gesproken over de inhoud. "Er is absoluut nog niet hard genoeg geprobeerd", aldus de sp.a-voorzitter.

N-VA-voorzitter De Wever zei gisteren dat de impasse aantoont dat ons land onbestuurbaar is geworden en dat er een omvorming van het land nodig is om daaraan te verhelpen.

Rousseau zegt dat er "constructiefouten" in ons land zitten, "maar niet alleen wat betreft Vlaanderen en Wallonië. Ook op vlak van het klimaatbeleid, pensioenen en inkomens van de mensen en gezondheidszorg hebben we gezien dat het overlaten aan rechts alleen niet lukt", zei Rousseau. "We gaan niet op een communautaire carrousel stappen waar we het einde niet van weten".

Vormt sp.a een front met de PS? "Wij komen absoluut goed overeen, maar wij zijn sp.a en zij zijn PS".

Koning Filip zal morgen normaal gezien opnieuw iemand het veld in sturen om de mogelijkheden af te tasten. Of dat de sp.a-voorzitter kan zijn? "Ik heb voor niets gesolliciteerd", zei Rousseau.

Na Rousseau kwam MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aan op het paleis. Volgens hem is er nog altijd "een oplossing mogelijk". Volgens Bouchez zijn er geen "taboes", maar hij voegt er meteen aan toe dat "we de zaken vandaag niet nog moeilijker moeten maken". Op de vraag of er een noodbegroting moet komen zei Bouchez dat er ook een meerderheid nodig is om de uitvoering van die begroting te verzekeren.

bron: Belga