Geef een ongeval meteen aan met app

Geef een ongeval meteen aan met app

Een smartphone kan je redden in tijden van nood. Ben je verdwaald in een donker bos, bel dan je mama. Heb je honger, maar gaat Simonneke het in ‘Thuis' juist uitmaken met Frank, bestel dan een pizza. Is er juist iemand achteraan op je auto ingereden, geef het ongeval dan aan met Crashform.

Op voorhand gegevens invullen

De nieuwe app werd ontwikkeld in opdracht van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Met Crashform heeft de verzekerde de mogelijkheid om op voorhand alle persoonlijke en verzekeringsgegevens in te vullen. Als hij of zij dan een aanrijding heeft, kan er via de groene kaart een QR-code gescand worden om de verzekeringsgegevens automatisch in te geven op de plaats van het ongeval.

Vervolgens kunnen beide partijen de omstandigheden van de botsing invullen, de schade aan de voertuigen aangeven en foto's invoeren. Daarna ondertekenen beide partijen de ongevalsaangifte op de smartphone of tablet en wordt het doorgestuurd naar de verzekeraar.

Minder fouten

Het klassieke groene verzekeringsformulier blijft nog steeds geldig, maar het programma geldt als een digitaal alternatief. "Een van de grote voordelen van Crashform is de tijdswinst, zowel voor de verzekerden als voor de verzekeraars", zegt Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia. Ook het risico op fouten of onvolledige informatie zou kleiner moeten zijn.

Dat de lancering van de app zijn nut zal kunnen bewijzen, blijkt uit de ongevallencijfers van Assuralia. Eén op de 16 Belgen met een personenwagen veroorzaakte vorig jaar een ongeval.