Gedeeltelijke terugtrekking van Rusland uit Syrië is "positieve ontwikkeling"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gedeeltelijke terugtrekking van Rusland uit Syrië is "een positieve ontwikkeling". Dat heeft Staffan de Mistura, de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, vandaag gezegd. Hij hoopt dat de demarche van de Russen een goede impact heeft op de onderhandelingen in Genève die een politieke oplossing voor het Syrische conflict en een vreedzame machtsoverdracht beogen. De Russische president Vladimir Poetin kondigde gisteren tot veler verrassing aan dat Rusland het grootste deel van zijn militaire contingent uit Syrië zou terugtrekken. De aankondiging van Moskou kwam er op het moment dat in Genève een nieuwe reeks onderhandelingen van start is gegaan tussen vertegenwoordigers van de regering in Damascus en de oppositie.

Inmiddels zijn de eerste Russische troepen al begonnen met de terugtrekking. Moskou wil niettemin minstens 800 manschappen in het land houden om onder andere de Russische luchtmacht- en marinebasis te bemannen. "Die basissen moeten beschermd worden, en daar hebben we minstens twee bataljons voor nodig, wat neerkomt op ongeveer 800 mensen", luidt het. Rusland wil voorts nog steeds in staat zijn om verkenningsvluchten uit te voeren, dus ook een deel van de vliegtuigen en van de vluchtteams blijven voorlopig in Syrië.

Rusland startte in september in Syrië met een offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat. Daarmee wilde het Kremlin het regime van al-Assad steunen en een zekere stabiliteit in de regio handhaven.

bron: Belga