Gedeeltelijke resultaten bevestigen absolute meerderheid voor PiS

Gedeeltelijke resultaten bevestigen absolute meerderheid voor PiS

De nationaal-conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft bij de parlementsverkiezingen van gisteren 49,3 procent van de stemmen gehaald. Dat blijkt uit de gedeeltelijke resultaten, op basis van 42 procent van de stembureaus, die de kiescommissie PKW vanochtend op zijn site gepost heeft. Hoe dat resultaat zich in zetels zou vertalen, heeft de kiescommissie nog niet bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de partij van Jaroslaw Kaczynski opnieuw een absolute meerderheid zal hebben in de Sejm, het Poolse lagerhuis.

De centristische Burgercoalitie (KO) eindigt op een verre tweede plaats, met 22,3 procent van de stemmen. KO groepeert onder meer het Burgerplatform en Modern. In de exitpolls was zondagavond nog sprake van 43,6 procent voor PiS. KO verliest dan weer in vergelijking met de exitpolls - er was zondagavond nog sprake van 27,4 procent voor de partij .

Een coalitie van drie linkse partijen, Links (SLD), wordt de derde kracht in de Sejm, met 10,9 procent van de stemmen, volgens de voorlopige resultaten. De centrumrechtse Poolse coalitie (PSL) haalt 9,8 procent van de stemmen.

bron: Belga