Gebruik je jas om te bellen

Gebruik je jas om te bellen

Google werkt aan ‘slimme stof', kleding die de rol van een touchscreen kan overnemen. De technologiegigant gaat daarvoor samenwerken met jeansmerk Levi Strauss.

De zogenaamde ‘smart fabrics' bestaan uit ‘slimme draden', vezels die elektriciteit kunnen geleiden. De speciale draden worden samen met computertjes ter grootte van een knoop verwerkt in kledingstukken (foto), die vingerbewegingen registreren en als het ware veranderen in een touchscreen voor je smartphone of tablet. Zo kan je met een swipe over je jas simpelweg je telefoon opnemen. Volgens Google kan de technologie zo in je kleding verwerkt worden dat je geen verschil ziet met gewone kledingstukken. «Het kan opvallend en zichtbaar zijn, maar ook totaal onzichtbaar», zei projectleider Shiho Fukuhara.

Bellende jas

In de toekomst zou je op die manier je T-shirt, broek of een ander kledingstuk kunnen gebruiken om je smartphone te bedienen. Het begrip ‘draagbare computer' wordt dan wel erg letterlijk. De technologie, die binnen het bedrijf voorlopig de codenaam ‘Project Jacquard' draagt, werd voorgesteld tijdens de I/O-conferentie in San Francisco. Tijdens een presentatie kreeg het publiek te zien hoe je je smartphone door aanraking van een jas kan laten bellen.

Jeansbroeken

De technologie zal later dit jaar ook beschikbaar gesteld worden voor ontwikkelaars. Volgens Google zijn de mogelijkheden oneindig groot. Zo zou de technologie ook meubilair kunnen omtoveren tot touchscreens. «Designers kunnen het gebruiken zoals ze elke stof gebruiken. Zo geven ze hun producten nieuwe toepassingen, zonder dat ze iets van elektronica moeten afweten», klinkt het.

Google kondigde bovendien aan dat het voor dit project gaat samenwerken met Levi Strauss, het merk dat bekend is van zijn jeansbroeken. «Als we op deze manier onze kleding kunnen gebruiken om de beste en meest nuttige digitale toepassingen beschikbaar te maken, terwijl je oogcontact houdt met je gesprekspartner tijdens een diner aan tafel, dan is dat heel waardevol», zei Paul Dillinger van Levi Strauss.