'Gebroken hart-syndroom' kan permanente schade opleveren aan je hart

Tot dusver ging de wetenschap ervan uit dat mensen met een gebroken hart volledig kunnen herstellen. Nieuw onderzoek heeft evenwel aangetoond dat het ‘gebroken hart-syndroom' kan leiden tot permanente schade aan de hartspier.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Onderzoekers aan de Britse Aberdeen University onderzochten 52 patiënten met het 'gebroken hart-syndroom'. Ze concludeerden dat ernstige emotionele schade, zoals het overlijden van een geliefde, een tijdelijk hartfalen kan veroorzaken. De symptomen lijken op die van een hartinfarct en het syndroom treft meestal vrouwen.

Langere schadelijke effecten

"We dachten dat mensen die aan het syndroom lijden volledig zouden herstellen zonder medische interventie”, zei Dr Dana Dawson. “Maar we toonden aan dat deze aandoening langer schadelijke effecten heeft op het hart van de 'slachtoffers'."

Pompbeweging permanent beïnvloeden

De onderzoekers gebruikten MRI-scans om te kijken hoe de harten van de onderzochte patiënten werken. De resultaten toonden aan dat het syndroom de pompbeweging permanent beïnvloedt, waardoor de draaiende beweging van de spier tijdens een hartslag wordt vertraagd.

De wetenschappers ontdekten ook dat delen van de spieren vervangen werden door fijne littekens die de elasticiteit verminderen en verhinderen dat de spieren goed samentrekken. Iets wat een gezond hart zeker moet kunnen.