"Geboorte van twee babypanda's overtreft onze verwachtingen"

"Geboorte van twee babypanda's overtreft onze verwachtingen"

"De geboorte van twee reuzenpanda's heeft onze verwachtingen overtroffen", zo heeft Eric Domb, de voorzitter van het dierenpark Pairi Daiza verklaard. Tijdens de persconferentie noemde hij de geboorte van de pandatweeling meermaals "uitzonderlijk". "Dit is uitzonderlijk, want we krijgen er twee reuzenpanda's bij, een mannetje en een vrouwtje. Dit is het succes van een heel team", verklaarde Domb. "Het is ook uitzonderlijk omdat in de natuur vaak maar een van de jongen overleeft bij de geboorte van een tweeling."

Om de overlevingskansen van deze twee babypanda's te verhogen zullen medewerkers van het dierenpark de komende dagen 24 uur op 24 waken over de toestand van beide kleintjes. Tijdens die eerste dagen, die cruciaal worden geacht, wordt ook in het oog gehouden of hun moeder, Hao Hao, op de goede weg blijft in het correct voeden van de tweeling. Om Hao Hao bij te staan zullen beide jongen ook afwisselend bij de moeder en in een couveuse verblijven.

Tim Bouts, Zoölogisch Directeur en hoofddierenarts van Pairi Daiza, zegt dat de moeder sowieso een grote affectie en tederheid voor haar jongen toont. "Hao Hao heeft uitzonderlijk werk geleverd. Ze gedraagt zich al zeer moederlijk", zo zegt hij.

Hao Hao was gisteren om 13.26 uur in een speciaal daartoe ingerichte materniteit bevallen van haar eerste jong, een mannetje van 160 gram. Enkele uren later kwam ook het vrouwtje (150 gram) ter wereld. Ze zijn allebei gezond en wel.

Beide panda's werden geboren ten gevolge van een inseminatie die in april werd uitgevoerd. Die inseminatie gebeurde met een volledige verdoving van vrouwtje Hao Hao en mannetje Xing Hui.

Met de geboorte van de twee jongen, die later pas een naam zullen krijgen, telt Pairi Daiza nu vijf reuzenpanda's.

bron: Belga