Gaviria wint voor thuisploeg in massasprint

Gaviria wint voor thuisploeg in massasprint

Thuisploeg UAE - Team Emirates mocht vandaag vieren in de tweede etappe van de UAE Tour (WorldTour) dankzij de Colombiaan Fernando Gaviria. Die won in de massasprint voor de Italiaan Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step) en de Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal). De Sloveen Primoz Roglic (Team Jumbo - Visma) blijft aan de leiding. Daags na de ploegentijdrit leek de eerste etappe in lijn (184 kilometer) van deze gloednieuwe UAE Tour, oftewel de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, even uit te gaan lopen op een bijzonder saaie tocht rond Abu Dhabi. De vier vroege vluchters Peter Kusztor, Charles Planet (Team Novo Nordisk) en Igor Boev en Stepan Kurianov (Gazprom - Rusvelo) reden snel een voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar.

Maar die grote bonus smolt als sneeuw voor de zon in de woestijn, want op een strook met felle meewind in de zij sloegen Lotto Soudal en Bora - Hansgrohe de handen in elkaar en schroefden ze het tempo hoog op in het peloton. Snelheden tot 80 kilometer per uur deden het peloton versplinteren. Tom Dumoulin en Elia Viviani lieten zich verrassen en kwamen in een tweede waaier terecht, Richie Porte zat nog een groep verderop.

Ruim zestig kilometer voor de finish keerde de rust echter terug in de koers. Nadat het parcours van windrichting was veranderd, werden de benen stilgehouden en kwamen alle achterblijvers terug aansluiten. De vroege vluchters waren intussen bijgehaald, maar Kurianov en Planet maakten van de figuurlijke windstilte gebruik om er opnieuw vanonder te muizen. Hun nieuwe vlucht zou standhouden tot veertien kilometer voor de finish.

Op de brede wegen van Abu Dhabi kwam er in de finale geen waaiervorming meer, ondanks heel wat nervositeit. En dus werd het sprinten met een zo goed als compact peloton. Viviani speelde daarbij het achterwiel van zijn leadoutman Michael Morkov kwijt, maar nestelde zich in het spoor van Gaviria die perfect werd gegangmaakt door Alexander Kristoff. De Colombiaan zette zijn sprint heel vroeg in, maar Viviani slaagde er net niet in nog voorbij hem te komen.

In het klassement is Laurens De Plus nog steeds tweede in dezelfde tijd als zijn ploegmaat Roglic. Wilco Kelderman (die aan een tussenspurt een bonificatieseconde wist mee te graaien) is de eerste renner in het klassement die niet voor Team Jumbo - Visma rijdt, en dat op de vierde plaats op 0:06. Dinsdag komt er een interessante etappe voor de klassementsrenners, want de finish ligt dan na 178 kilometer op een klim van een tiental kilometer naar Jebel Hafeet.

bron: Belga