Gatz verdeelt 2,2 miljoen euro aan projectsubsidies in tweede ronde Kunstendecreet

Gatz verdeelt 2,2 miljoen euro aan projectsubsidies in tweede ronde Kunstendecreet

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft, in het kader van het Kunstendecreet, de projectsubsidies voor de tweede ronde van 2017 verdeeld, maakt hij vandaag bekend. Er worden 91 beurzen toegekend of projecten ondersteund, goed voor een bedrag van 2.194.100 euro. Het Kunstendecreet voorziet in drie projectsubsidierondes per jaar. Voor de eerste ronde was eerder al bijna 4 miljoen euro verdeeld over 113 aanvragen.

Voor de tweede ronde werden 336 aanvragen ingediend. De ontvankelijke aanvragen waren goed voor een totaalbedrag van bijna 9 miljoen euro. Uiteindelijk krijgen dus 91 kunstenaars en organisaties een subsidie. Zoals bij de vorige ronde werden de aanvragen ook deze keer beoordeeld door de verschillende beoordelingscommissies en door de administratie, vooraleer Gatz de knoop doorhakte.

Gatz hanteerde het principe dat wat beurzen voor individuele kunstenaars betreft, de dossiers met de beoordeling 'zeer goed' en 'goed' een subsidie ontvangen. Zakelijk advies is voor deze categorie niet nodig. Wat de projecten voor individuele kunstenaars en organisaties betreft die beoordeeld werden met zowel een artistiek als een zakelijk 'zeer goed', wordt een subsidie uitgereikt op basis van het laagst geadviseerde bedrag.

Van de 2,2 miljoen euro aan subsidies gaat 351.500 euro naar 36 kortlopende beurzen, 175.000 euro naar 6 meerjarige beurzen, 678.200 euro naar 23 projecten van kunstenaars en 989.400 euro naar 26 projecten van organisaties. Ook Bloet, de organisatie rond Jan Decorte, krijgt een subsidie. "Jan Decorte inspireert tot vandaag jonge makers. De nieuwe samenwerkingen en het openstellen van zijn werking voor kunstenaars uit andere disciplines zullen zijn positie in binnen- en buitenland versterken", legt Gatz uit. Bloet maakt ook werk van aanvullende financiering, buiten de subsidies.

"Met de beslissingen uit deze ronde hebben we een heleboel uitstekende projecten gehonoreerd", vat Gatz samen. "Ik denk bijvoorbeeld aan de Antwerpse operettegroep Volksopera vzw en het zevenkoppig vrouwelijk theatercollectief Compagnie Barbarie, aan het dansgezelschap Action Scenique uit Sint-Jans-Molenbeek en aan het baanbrekend kind- en jeugdtheater Nevski Prospekt en de artistieke werkruimte Smoke & Dust uit Gent. Met deze en vele andere steengoede projecten en kunstenaars geven we opnieuw sterke en vernieuwende impulsen aan ons kunstenlandschap."

Later volgt nog een derde subsidieronde. In totaal zal zo ruim 8 miljoen euro worden uitgekeerd.

bron: Belga