Gaston Berghmans wordt vandaag begraven

Deze voormiddag vindt in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen de begrafenis van Gaston Berghmans plaats. De plechtigheid wordt live uitgezonden op vtm en op de Antwerpse zender ATV.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De uitvaart zal worden voorgegaan door priester Rudi Mannaerts, bekend in het Antwerpse omdat een deel van zijn mis in het Antwerps dialect gebeurt. Will Tura en Koen Wauters zullen er een muzikaal eerbetoon brengen aan Berghmans.

De as van de Antwerpse komiek zal wel niet vrij mogen worden uitgestrooid in zee, zoals eerder door vrienden was aangekondigd. Een wet uit 1999 verbiedt vrije asverspreiding over zee. De wisselvalligheid van de windrichting, stroming, golfslag en vaarsnelheid, maar ook de kans dat de as van de overledene op de romp van het schip kan blijven kleven of door de wind op de aanwezigen vliegt, zijn hiervoor de belangrijkste redenen.

“De as zal in een biologisch afbreekbare urne worden neergelaten in zee”, zegt Michel De Vos van Water-taxi aan het Nieuwsblad. “Na een paar minuten vult de urne zich met zout zeewater, waardoor die oplost en er geen milieuvervuiling is.”

Foto Belga / N. Maeterlinck