Garnaalstoet sluit 67ste Garnaalfeesten af

Oostduinkerke stond dit weekend al voor de 67ste keer in het teken van de jaarlijkse Garnaalfeesten. Bij de zeewijding tekende zondagochtend ook Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA )present. Het evenement werd zondagnamiddag afgesloten met de traditionele Garnaalstoet. Sinds 1950 staat het laatste weekend van juni in Oostduinkerke in het teken van de Garnaalfeesten. Het evenement is bedoeld als een jaarlijkse ode aan de zee in het algemeen en de garnaalvissers in het bijzonder. Oostduinkerke is namelijk de enige kustgemeente ter wereld waar tot op vandaag garnalen te paard worden gevangen.

Het startschot van de Garnaalfeesten werd vrijdagavond al gegeven in het Nationaal Visserijmuseum. Daar werd de tentoonstelling 'Engelen van de zee' van fotograaf Stephan Vanfleteren geopend. Daarnaast werd ook het boek 'Onze vissers - het DNA van het zilte leven' aan het publiek voorgesteld.

Zaterdagochtend trokken de garnaalvissers te paard door Oostduinkerke-Dorp, onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer. Naast een wedstrijd garnalenvissen stonden onder andere ook optredens van straattheater 'Mariette Crevette' op het programma. Een folkloremarkt op het Fabiolaplein stond in het teken van de visserij en oude ambachten.

De traditionele zeewijding lokte zondagochtend Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts naar de Zeedijk van Oostduinkerke. Na enkele optredens werd het evenement zondagnamiddag afgesloten met de Garnaalstoet door de straten van Oostduinkerke.

bron: Belga