Games maken je slimmer

Games maken je slimmer

Videogames zorgen voor de nodige ontspanning voor veel mensen maar zijn volgens sommigen gewelddadig, lui of gewoon tijdverspilling. In een duidelijk YouTube-filmpje vat AsapSCIENCE, een YouTube-kanaal gericht op het wetenschappelijk beantwoorden van vragen, samen wat de positieve effecten zijn van videogames op onze grijze massa. Verschillende studies hebben aangetoond dat het spelen van games je slimmer maakt.

Super Mario 64

In één van de studies werden deelnemers gevraagd om 30 minuten per dag het populaire spel Super Mario 64 te spelen.

Na twee maanden werd vastgesteld dat er een toename in grijze stof te zien was bij de deelnemers in de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, strategische planning en fijne motoriek. Het spelen van videogames kan dus een therapeutisch nut hebben bij de behandeling van psychische stoornissen die deze gebieden aantasten.

Lees de studie in Nature.

Dyslexie

Een andere studie toont aan dat het spelen van videogames positieve gevolgen heeft voor kinderen die leiden aan dyslexie. In de studie werd het duidelijk dat kinderen met dyslexie die regelmatig computerspelletjes speelden, sneller en accurater konden lezen.

Lees de studie in Current Biology.

Beter zicht

Verder toont een studie van de universiteit van Rochester aan dat gamers een beter zicht hebben dan niet-gamers. Het regelmatig spelen van videogames zorgt ervoor dat je beter details ziet, ook dat je 58 procent beter bent in het waarnemen van contrastverschillen. Dat is erg belangrijk omdat het waarnemen van deze verschillen één van de eerste dingen is die verslechteren met ouderdom.

Studie door University of Rochester.

Positief effect op bejaarden

Het spelen van videogames zorgt bij bejaarden voor een verbetering in concentratie en geheugen. Games die speciaal ontwikkeld zijn om de hersenen te trainen vertragen het verouderingsproces van onze denkmachine tot zeven jaar.

Lees de studie in Nature.

Robotchirurgie

De intrede van op afstand bestuurde instrumenten en camera's in de chirurgische wereld is volop aan de gang, deze instrumenten worden bestuurd met een controller en een scherm net zoals videogames worden gespeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dokters die regelmatig blootgesteld worden aan games minder fouten maken en sneller hun taak volbrengen dan anderen.

Lees de studie op JAMA Network.

Het betreffende Youtube-filmpje kan je hieronder bekijken: