GAMES. Holmes' Horror Hotel: griezelen voor beginners

GAMES. Holmes' Horror Hotel: griezelen voor beginners

BoardGameBusters doet je sidderen en beven, maar blijft aan de oppervlakte.

Tijdens een stormachtige nacht zoeken we onze toevlucht in dit merkwaardige hotel. Maar voordat we het goed en wel beseffen, lijken de muren hier écht oren te hebben.

Holmes' Horror Hotel houdt het qua spelelementen bij de essentie. Onder de 70 kaarten bevinden zich 10 personages, zoals de moordenaar H.H. Holmes, 13 valstrikken, 16 aanwijzingen en 31 doodlopende sporen.

Spelregels

Holmes' Horror Hotel is een razendsnel spel voor 5 tot 10 spelers waarbij een goed deductievermogen (of een klavertje vier) het verschil kan maken tussen leven en dood. Overtuig de anderen dat jij niet de moordlustige eigenaar van het hotel bent, want voor je het weet wijst iedereen jou (on)terecht aan als seriemoordenaar.

Het oude hotel is net een labyrint vol dichtgemetselde kamers, oftewel doodlopende sporen, en valstrikken. Gebruik je kritische geest en een gezonde dosis bluf om Holmes te ontmaskeren.

Iedere spelbeurt start door een kamer te openen. Dit doe je door één, twee of drie kaarten van de stapel te trekken.

Valstrik

Bij een valstrik wandel je onoplettend een kamer binnen en activeer je een boobytrap. Misschien ligt er wel een berenklem onder een doorgezaagde plank in de vloer verstopt! Per getrokken valstrik verlies je één van je twee levens. Valstrikken kan je enkel ontmantelen als je in dezelfde beurt een aanwijzingskaart trekt.

Aanwijzing

Het is wel héél verdacht dat die modderige voetsporen of bebloede kandelaar je net naar een andere hotelgast leiden… Misschien is hij of zij de bloeddorstige Holmes?

Aanwijzingen die je niet gebruikt om boobytraps mee te omzeilen, moet je aan de speler(s) die jij verdenkt toewijzen. Per toegedeelde aanwijzing verliest een speler één van zijn levens.

Doodlopend spoor

Net wanneer je denkt een uitgang te hebben gevonden uit deze nachtmerrie, blijkt dit een doodlopend spoor.

Deze kaarten moet je, zonder ze aan anderen te tonen, voor je neerleggen en zeggen dat het doodlopende sporen zijn. Hotelgasten mogen hierover niet liegen. Holmes is echter niet vies van een leugen en zal aanwijzingen of valstrikken proberen weg te werken. De moordenaar is dus de enige speler die mag bluffen over de kaarten die hij weggooit. Maar als iemand van de gasten hem op een leugen kan betrappen, is het game over voor Holmes!

De hotelgasten winnen als ze Holmes weten te ontmaskeren. Holmes wint als hij met nog één andere gast over blijft of wanneer de stapel kaarten op is.

Ons verdict

Wie zich aan complexe regels, strategisch uitgewerkte beurten of diep gelaagde spelmechanismes verwacht komt van een kale reis thuis. De boardgamer voor wie het ‘iets meer mag zijn', blijft hier wat op zijn honger zitten.

Ben je op zoek naar een snelle starter om het ijs te breken voordat je naar complexere games grijpt of wil je jouw mensenkennis testen? Dan is Holmes' Horror Hotel wel iets voor jou.

Met een spelduur van 5 tot 10 minuten moeten de verliezers niet lang wachten voordat ze kunnen aansluiten voor een nieuw ronde. Het spel heeft een extra duister kantje omdat het gebaseerd is op de waargebeurde gruweldaden van de Amerikaanse seriemoordenaar Henry Howard Holmes.

Holmes' Horror Hotel is momenteel verkrijgbaar via Kickstarter en later ook bij BoardGameBusters.

-Rufus Verswijvel

IG @boardgamepirate