GAMES. 'Carnavalo': wie is het grootste feestvarken?

GAMES. 'Carnavalo': wie is het grootste feestvarken?

Inhoud

Het bordspel brengt je meteen in de feeststemming dankzij de speelse illustraties. Wie regelmatig naar hoorspelen luistert, herkent meteen de illustratiestijl van Mark Borgions. Hij kroop eerder al in zijn potlood voor Het Geluidshuis.

Carnavalo bevat een spelbord, spelregels, 30 carnavalskaarten (5 per speler), 36 houten confettischijfjes, drie cut-outs en 43 fiches. Alles wat je nodig hebt om een feestje te bouwen met 3 tot 6 spelers.

Spelregels

In het kleine stadje Carnavalo is het carnavalsfeest hét hoogtepunt van het jaar. Carnavalsverenigingen vanuit alle windstreken stromen toe om vier dagen lang te zingen, dansen, drinken en feest te vieren. Iedere speler komt aan met zijn eigen carnavalsgroep die letterlijk met de pluimen van een andere groep wil gaan lopen.

Er lopen tijdens deze wilde braspartij ook drie speciale burgers rond in het stadje. De norse Barricadol heeft een hekel aan de luidruchtige feestvierders. Hij doet niets liever dan hen de toegang tot één van de zes tenten te ontzeggen of hen er stiekem in op te sluiten. Prins Carnaval wilt ook dit jaar weer gekroond worden tot het grootste feestvarken. Om zijn overwinning te verzekeren sleept hij elke carnavalist die hij te pakken krijgt mee naar zijn eigen stoet. Tot slot is er ook de verleidelijke Miss Carnavalo. Zij weet jouw carnavalisten te betoveren en hen met een sensuele polonaise mee te lokken uit de feesttent.

Per beurt kies je of je een speciale burger wilt verplaatsen, of je jouw carnavalisten naar een feesttent stuurt. Per tent waar jouw vereniging de grootste is, krijg je punten toegewezen in de vorm van confetti en veren. Wie na vier dagen met de grootste voorraad confetti en veren terug naar huis vertrekt, is de winnaar.

Het verdict

Het spel ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit, maar daar komt vrij snel verandering in. Je zal zeker tijdens de eerste beurten regelmatig naar de spelregels grijpen, die niet altijd even duidelijk zijn. Mogen speciale burgers bijvoorbeeld samen op hetzelfde veld staan? Een werkpuntje.

Er is duidelijk wel veel werk en tijd gestoken in het spelontwerp en de strategische dimensies. Om als winnaar uit de bus te komen moet je een sterke pokerface en een goed geheugen hebben. Alleen dan kan je achterhalen welke kaarten je tegenstanders al gespeeld hebben, om de winst zo voor hun neus weg te kapen. Door het (over)volle spelbord krijgen jee helaas het gevoel dat er net één mechanisme te veel in het spel is gestoken, waardoor het overzicht soms zoek is.

Hoewel je aan je eerste potje Carnavalo mogelijk een lichte hoofdpijn overhoudt – iets wat wel vaker tijdens carnaval voorkomt – is dit spel zeker de moeite waard.

Je kan Carnavalo vinden in de webshop van 999Games of bij de gespecialiseerde bordspelwinkel bij jou in de buurt.

-Rufus Verswijvel

IG @boardgamepirate