Gabriel en Ayrault zwengelen Duits-Franse motor van Europa aan

Duitsland en Frankrijk willen hun samenwerking verder uitbreiden om het bijeenhouden van Europa te versterken. De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel kondigde zaterdag samen met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault bij zijn eerste werkbezoek aan Parijs de vorming aan van werkgroepen in centrale sectoren op vlak van buitenlands beleid, de betrekkingen met de VS en Rusland tot de toekomst van de Europese Unie. Beide landen moeten indien mogelijk in alle internationale allianties en organisaities gemeenschappelijk optreden, zei Gabriel. De afscheidnemende voorzitter van de SPD maant aan tot meer Europees zelfbewustzijn, ook tegenover de Verenigde Staten. "Europa heeft überhaupt geen reden om schrik te hebben voor de toekomst. We hebben geen reden tot onderdanigheid of terughoudendheid", zei hij.

Ayrault stelde gemeenschappelijke reizen van de buitenlandministers van beide landen in het vooruitzicht, zoals dat ook al gebeurde tijdens de ambtstermijn van Gabriels voorganger Frank-Walter Steinmeier. "Als Duitsland en Frankrijk dezelfde richting aanhouden en in dezelfde richting denken, dan gaat Europa voorwaarts", zei hij.

Beide ministers willen ondanks een gebrekkige vooruitgang in de crisis in Oost-Oekraïne aan hun gezamelijke inspanningen bij de onderhandelingen vasthouden. Ook willen ze niet afzien van de sancties tegen Rusland tot er enige vooruitgang wordt geboekt in de omzetting van de vredesakkoorden van Minsk tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten.

Berlijn en Parijs hebben in de kwestie een "duidelijke positie", zei Gabriel. "Het is dringend nodig dat in het vredesproces van Minsk langs beide kanten vooruitgang wordt geboekt, en dan volgen er ook consequenties voor de sancties". De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft al laten verstaan dat hij de sancties tegen Rusland opnieuw wil evalueren. Gabriel had als Duits minister van Economie al herhaaldelijk voor een stapsgewijze deblokkering van de sancties gepleit.

bron: Belga