Gaan horecaterrassen weldra weer open? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité

Gaan horecaterrassen weldra weer open? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité
.

Na het Overlegcomité van 24 maart kondigde premier Alexander De Croo een paaspauze van vier weken aan. De besmettingscijfers gingen immers de verkeerde richting uit. Daarom werd beslist niet-essentiële winkels op afspraak te laten werken of met een collect-and-go. De contactberoepen, zoals kappers, moesten de deuren sluiten en de scholen gingen een week vroeger dicht.

Intussen gaat het de betere kant op met de cijfers, zij het nog niet geruststellend. De druk op de ziekenhuizen blijft groot. De ziekenhuisopnames daalden de afgelopen week met 5 procent, maar op de afdeling intensieve zorg zijn bijna alle erkende bedden bezet, met covid- en niet-covidpatiënten. Tegen die achtergrond vindt viroloog Steven Van Gucht het bijvoorbeeld nog te vroeg om drastisch te versoepelen, maar het is afwachten wat het Overlegcomité doet.

Horeca

Het moeilijkste agendapunt op het Overlegcomité is waarschijnlijk de heropening van de horeca, die nu gepland staat voor 1 mei. Maar die datum komt wellicht te vroeg, omdat de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn. Er heerst volgens sommigen wel meer politieke animo om de terrassen te heropenen, als een soort tussenoplossing. Daarbij wordt vooral opgemerkt dat het kan helpen om de openbare orde te helpen handhaven. Volgens het advies van coronacommissaris Pedro Facon en zijn experten zouden de terrassen midden mei kunnen heropenen, al klinkt elders dat eerder ook een optie zou kunnen zijn.

Kappers en winkels

Op het vorige Overlegcomité werd beslist de niet-medische contactberoepen, waaronder de kappers, tot 26 april te sluiten. Niet-essentiële winkels zijn eveneens tot die datum enkel open op afspraak. Die maatregelen lopen in principe vanaf 26 april af, al is een verlenging niet uitgesloten. Viroloog Steven Van Gucht zei dinsdag alvast te verwachten dat de niet-medische contactberoepen eind april weer van start zouden gaan.

Voor de winkels is het duidelijk dat opening op afspraak wellicht virologisch een gunstige impact heeft, maar qua omzet een pijnlijk verhaal is. Een bron merkt op dat het misschien beter is even te wachten tot wanneer de cijfers verbeterd zijn, alvorens te beslissen.

Scholen

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts, de bonden en de koepels kwamen maandag al overeen dat de scholen opnieuw de deuren openen na de paasvakantie. Dat zal wel op dezelfde manier als voor de paasvakantie gebeuren: voltijds onderwijs voor kleuters, kinderen van de lagere school en leerlingen uit de eerste graad van het secundair, halftijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad secundair. Verwacht wordt dat dit voorstel geen struikelblok zal vormen voor het Overlegcomité.

Voor het hoger onderwijs werkte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs dinsdag een voorstel uit. De beslissing luidt dat studenten van hogescholen en universiteiten na de paasvakantie opnieuw gedeeltelijk naar de les kunnen, volgens dezelfde regeling die geldig was voor de paaspauze. Ook dat moet het Overlegcomité nog bekrachtigen.

Testevents

Wat zeker op de agenda staat, zijn testevents. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf enkele dagen geleden al aan dat daarvoor een kader moet worden uitgewerkt. In Nederland vinden al experimenten met testevents plaats. Het zou het pad kunnen effenen voor kleinere evenementen, waarbij dus zou worden gewerkt met sneltesten.

Reisverbod

Het reisverbod zal bijna zeker sneuvelen. Het was al niet naar de zin van Europa dat ons land dat verbod zo lang hanteerde. Dat zou dus op 19 april aflopen, na de paasvakantie. Bovendien zag intussen een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende beleidsniveaus het levenslicht. Dat moet zorgen voor een betere overdracht van informatie, zodat de naleving van de quarantaineregels na de terugkeer uit het buitenland beter kan worden gecontroleerd.

Avondklok en buitenbubbel

Het is ten slotte afwachten of er gesleuteld wordt aan de avondklok en de buitenbubbel. Die laatste verkleinde van tien naar vier personen. Volgens het advies van de experten kan het aantal contacten weer stijgen wanneer ook de andere versoepelingen voor buitenactiviteiten weer doorgevoerd mogen worden, half mei dus. Wat de avondklok betreft, zou er een piste bestaan om die te vervangen door een samenscholingsverbod.