Ga je naar de boekenbeurs? Metro gidst je rond

Boekenwurmen verenigt u! Twaalf dagen lang staan boeken weer centraal op de jaarlijkse Boekenbeurs, die dit jaar haar tachtigste verjaardag viert. Maar welke dag moet jij naar Antwerp Expo trekken?
door
Mare
Leestijd 3 min.

De nostalgicus - 01/11 & 05/11

De Boekenbeurs blaast dit jaar tachtig kaarsjes uit en dat mag gevierd worden. Organisator Boek.be onderzocht welke boeken de voorbije tachtig jaar het meest verkocht werden en lijstte die op in ‘de Prachtige 80'. Op basis van die gegevens werd een top tien samengesteld. In twee Book Battles op 1 en 5 november nemen handelaars en auteurs het tegen elkaar op om jou te overtuigen dat hun gekozen boek het beste is. Onder andere ‘Honderd jaar eenzaamheid' (Gabriel Garcia Marquez), ‘Stoner' (John Edward Williams), ‘Sprakeloos' (Tom Lanoye) en ‘In de ban van de ring' (J.R.R. Tolkien) maken kans op die eer.

De gezinsman - 05/11

Heb je jonge lezertjes thuis? Dan is zaterdag 5 november dé dag om een gezinsuitstap naar de Boekenbeurs te maken. Boekenwurmen tussen 4 en 16 jaar kunnen hun speurmuts opzetten en vergrootglas bovenhalen, en op zoek gaan naar de mooiste boeken van de Kinder- en Jeugdjury. Boek-King Dimitri Leue verzorgt van 2 tot en met 6 november dan weer een wervelende show die kinderboeken op een unieke manier op het podium brengt. Daarvoor nodigt hij meer dan dertig bevriende schrijvers en tekenaars uit. Ideaal voor de kinderen, maar geen nood, ook volwassenen zijn toegelaten.

De nieuwsjunkie - 08/11

Wie de actualiteit op de voet volgt, heeft dinsdag 8 november al lang aangeduid in zijn agenda, want dan vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Op de Boekenbeurs worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd via een streaming tijdens een nocturne. Verder komen onder meer journalist Tom Verheyen (‘How to story'), politiek filosoof en mensenrechtenactivist Bleri Lleshi (‘Liefde in tijden van angst') en journalist Geert Mak (‘De levens van Jan Six') hun boek voorstellen. Wie zich wil informeren over de wereld vandaag, komt zeker en vast aan zijn trekken op deze ‘Actuali-tijd' themadag.

De literaire lady - 10/11

Donderdagavond is het aan de vrouwen. Enkele dames met een sterke literaire pen worden aan het woord gelaten. Zo vertellen Kathleen Vereecken (‘Haar'), Katrijn Van Bouwel (‘De muze en het meisje') en Geertrui Daem (‘Viersprong') over hun nieuwste boek dat ze alle drie dit jaar publiceerden, over wat hen boeit en hoe zich dat vertaalt in hun werk. Andere sterke vrouwen die deze dag present zijn, zijn Lieve Blancquaert en Pascale Naessens. Dit jaar valt de ladies night samen met de literaire nocturne. Wie echt op zoek is naar literatuur, moet deze dag aanstippen in zijn - maar vooral haar - agenda.

De BV-spotter - 11/11

Jeroen Meus, Pascal Naessens, Ish Ait Hamou, Eva Mouton, Gène Bervoets, Ann Reymen, Eva Daeleman, Josje Huisman... De Boekenbeurs trekt jaarlijks veel volk dankzij de vele signeersessies en boekenpresentaties van een horde BV's. Traditioneel is 11 november een van de drukste dagen van de beurs en dat zal dit jaar ook niet anders zijn aangezien op deze feestdag de meeste auteurs hun boek komen signeren. Maar wie enkele minuten wil doorbrengen met een van de bekende koppen of een selfie wil trekken, zal geduld moeten hebben want even traditioneel zijn de lange wachtrijen.