Futuristische rugzak laadt je laptop op als je wandelt

Binnenkort kan je als je over straat loopt je laptop opladen. Zeven jaar geleden vond een team van Australische wetenschappers een flexibele batterij uit die draagbare technologie voor eeuwig kon veranderen. Nu heeft het team de batterij geïntegreerd in een draagbaar oplaadstation, het Flexible Integrated Energy Device, of FIED genaamd. Vandaag hebben ze dat allemaal in de vorm van een rugzak gegoten.

Volgens Adam Best, een lid van het team van onderzoekers, bestaat de rugzak uit drie delen. "Eén deel dat de beweging van de drager omzet in elektriciteit, een tweede deel, de flexibele batterij die de energie opslaat tot de gebruiker ze nodig heeft en tenslotte een stof bestaande uit geleidende vezels die dienst zal doen om elektronica te verbinden en op te laden."

"Ik denk dat we vier problemen met draagbare technologie hebben opgelost. Batterijen zijn fragiel, de onze is flexibel. Batterijen gaan plat, de onze is net een hyperactief Duracel-konijntje. Stroomgenerators kunnen zwaar zijn, bij de onze merk je amper dat hij er is. En kabels? Die gebruiken we niet meer. Het enige uiterlijke verschil dat je zal merken ten opzichte van de klassieke rugzak is dat de onze een klein stopcontact heeft om je elektronica op te laden."

Nu zijn de onderzoekers op zoek naar partners om samen te werken om hun product nog te verbeteren. Bedrijven zoals Apple met hun iWatch of Tesla met hun nieuwe batterijtechnologie zouden erg waardevolle partners kunnen zijn.