Futuristische bus wil zich boven wagens verheffen

Futuristische bus wil zich boven wagens verheffen

OP de 19de International High-Tech Expo in Peking lokt een schaalmodel heel wat nieuwsgierige bewonderaars. China stelt er een soort futuristische bus voor, die langs het bestaande wegdek rijdt zonder andere weggebruikers te storen. Het vervoersmiddel glijdt op rails aan weerskanten van een stuk weg met twee rijvakken. Auto's kunnen probleemloos onder de bus doorrijden, terwijl die op zijn beurt een slordige 1.400 passagiers op hun bestemming brengt.

Filebestendig massatransport klinkt waarschijnlijk al als muziek in de oren van vele Pekinezen, maar het wordt nog beter. Het ultramoderne vervoersmiddel wordt aangedreven met elektriciteit en zou veertig bussen moeten vervangen. In een interview met het Chinese persagentschap Xinhua heeft hoofdingenieur Song Youzhou gezegd dat de bus zo jaarlijks het brandstofgebruik doet afnemen met 800 ton. Kers op de taart is 2.500 ton koolstof die niet uitgestoten wordt.

Het is niet de eerste keer dat het innovatieve idee wordt voorgesteld. In 2010 kwam Song al op de proppen met het ontwerp, maar toen raakten de plannen na een tijdje in de vergetelheid. Al moet gezegd worden dat het idee zelfs toen niet volledig uniek was. Treehugger haalt aan dat twee architecten in 1969 al met een soortgelijk ontwerp kwamen. Dat werd destijds voorgesteld in New York Magazine.