Froome wankelt na positieve dopingtest

Froome wankelt na positieve dopingtest

Froome leverde de positieve test af op 7 september, na afloop van de achttiende etappe in de Ronde van Spanje. Volgens de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) had de kopman van Team Sky een te grote hoeveelheid Salbutamol in zijn urine.

Te groot, omdat Froome als astmapatiënt het recht heeft om het geneesmiddel te gebruiken, op voorwaarde dat bepaalde grenzen niet overschreden worden. Dat blijkt nu wel het geval, al weerlegt Team Sky dat.

Acute astma

"Tijdens de laatste week van de Vuelta kreeg Chris af te rekenen met symptomen van acute astma", luidt de uitleg van het Britse team. "Op advies van de ploegarts werd vervolgens de dosis Salbutamol verhoogd, maar bleef het gebruik nog steeds binnen de toegestane waarden."

"Deze afwijkende test betekent ook niet dat er regels werden overtreden. Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de concentratie aan Salbutamol in de urine, zoals de interactie tussen Salbutamol met voeding en andere geneesmiddelen, uitdroging en het tijdstip van het gebruik van het geneesmiddel voor de test."

Froome is zelf bereid om mee te werken aan het onderzoek. "Het is algemeen geweten dat ik astma heb en ik weet exact wat de regels zijn", reageert de viervoudige Tourwinnaar. "Maar de UCI (Internationale Wielerunie, red.) doet er goed aan dopingtesten te analyseren en samen met het team zal ik hen alle nodige informatie overhandigen."

Voorlopig wordt Froome niet geschorst, al kan daar nog verandering in komen. Als de UCI zijn uitleg niet geloofwaardig acht, dreigt de Brit ook zijn eindzege in de Vuelta te verliezen, zoals eerder Alberto Contador zijn overwinningen in de Tour en de Giro kwijtspeelde na een positieve test op clenbuterol.