Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - "Men probeert Olivier Myny de loopgraven in te duwen"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Advocaat Sven Mary nam dinsdag in het tuchtdossier rond vermeende matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen voor het eerst het woord namens zijn cliënt en voetballer Olivier Myny. De bekende strafpleiter pleitte voor de vrijspraak. "Myny is de voorbije maanden al genoeg gestraft." Meester Mary schetste de omstandigheden waarin Myny op 11 oktober zijn eerste verklaring aan de onderzoeksrechter moest afleggen. "'s Ochtends vroeg op 10 oktober wordt hij uit zijn bed gelicht en door speurders eerst naar Waregem en dan naar Hasselt gebracht, waar hij in een cel wordt gestopt. Pas na 33 uur ziet hij de onderzoeksrechter voor het eerst. Het gaat hier om een jongeman wiens leven voetbal is, nog nooit in contact geweest is met speurders, onderzoeksrechter en vrijheidsbeneming. Hij wordt met witwas, actieve en passieve corruptie en wedstrijdvervalsing geconfronteerd. Het moest dus een zware schok geweest zijn voor deze jongen", vertelde Mary. "Uit dit compleet wazig verhoor, probeert de bondsprocureur conclusies te trekken die in zijn tunnelvisie past."

De versie van Myny over gesprekken met zijn makelaar Thomas Troch tegenover de onderzoeksrechter ("Ik moest me inhouden") klonk wel anders dan die tegenover de onderzoekscoördinator ("Ik moest me inhouden met juichen"). Advocaat Mary ziet daar geen problemen in. "En dan? Hij heeft zijn eerste verklaring bij de onderzoeksrechter gecorrigeerd. Noem het verduidelijken. De zaal zit hier vol mensen die de gave van het woord bezitten. Mijnheer Myny heeft zijn voeten, niet zijn tong. Et alors?"

"Los van spijtoptant of geen spijtoptant: de vraag is of mijn cliënt meldingsplicht had. Wat moest hij dan in godsnaam melden? Dat zijn makelaar zei dat hij niet te enthousiast moest juichen? Er wordt hem toch niet gezegd dat hij niet mag scoren voor een open goal? Dat hij niet moest gaan provoceren? Of het feit dat hij zich niet meer moest laten vallen in de allerlaatste minuut? Doe eens een rondvraag in 1A over die meldingsplicht. Ik denk niet dat er veel voetballers zijn die weten wat het is, en vooral niet waar ze zich ervoor moeten aanmelden."

Aanvankelijk werd tegen Myny een jaar schorsing, waarvan elf met uitstel, gevraagd. Maar omdat de bondsprocureur het spijtoptantenstatuut niet verworven vond, werd dat twee maanden effectief. "Dat betekent dat Myny geen recht zou hebben op een voorbereiding. Als enige vervolgde actieve voetballer terechtstaand, zal hij in dat geval wellicht bij zijn club worden ontslagen. Met wat hij vandaag weet, zou hij misschien wel anders reageren. Ik vraag om hem vrij te spreken, of in ondergeschikte orde een straf volledig met uitstel. De consequenties zijn voldoende geweest."

"Je kan Myny van allerlei zaken betichten, maar één ding staat vast. Hij is de enige die vanaf het begin volledig heeft meegewerkt, legde spontaan zijn WhatsApp-berichten en zijn verklaring aan de onderzoeksrechter voor. Hij kon niet transparanter geweest zijn", voegde zijn adviseur Jesse De Preter eraan toen. "Ik kan er niet bij dat er getwijfeld wordt aan zijn spijtoptantenstatuut. Hij is op geen enkele leugen betrapt. Maar het interesseert ons eigenlijk niet. Myny heeft ter goeder trouw gehandeld en zijn meldingsplicht volledig uitgewerkt. Wij vinden dat Myny niet bestraft zou moeten worden. Olivier Myny heeft helemaal zijn medewerking verleend tijdens het onderzoek. Als een van de enigen. Mensen als Myny mag je niet gaan afschrikken."

bron: Belga