Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - KV Mechelen dreigt volgend seizoen ook geen Europees of bekervoetbal te mogen spelen

Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - KV Mechelen dreigt volgend seizoen ook geen Europees of bekervoetbal te mogen spelen

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft behalve de degradatie van KV Mechelen naar 1B met een handicap van twaalf punten, ook gevorderd dat Malinwa volgend seizoen geen Europees of bekervoetbal mag spelen. Dat bevestigde de 1B-kampioen dinsdagavond zelf. "We zijn verbaasd dat we gestraft zouden worden voor iets dat we niet gedaan hebben", klinkt het. Het disciplinaire onderzoek van de onderzoekscommissie omhelsde de wedstrijden KV Mechelen/Waasland-Beveren en Eupen/Moeskroen op de slotspeeldag van vorig seizoen in de Jupiler Pro League. Eupen en Moeskroen worden niet vervolgd, maar KV Mechelen en Waasland-Beveren dus wel. De Waaslanders zouden verzaakt hebben aan de meldingsplicht, Malinwa zou geprobeerd hebben om hun onderlinge resultaat op de slotspeeldag te beïnvloeden. Ook dertien andere betrokkenen, onder wie vier makelaars, worden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep gedaagd.

In het kader van het onderzoek naar mogelijke competitievervalsing stelt het Bondsparket een strenge vordering voor KV Mechelen: degradatie (naar 1B voor het seizoen 2019-2020), een aftrek van twaalf punten te verdelen over de twee periodes en geen Europees of bekervoetbal volgend seizoen. Bij eventuele bekerwinst op 1 mei tegen AA Gent dreigt Malinwa dus ondanks een Europese licentie naast de Europa League te grijpen, al moet de hele disciplinaire procedure dus nog doorlopen worden. "Wij zijn verbaasd over de gevraagde sanctie door het bondsparket, omdat we weten dat we als club onschuldig zijn", reageert hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx namens het Mechelse bestuur.

De sportieve 1B-kampioen ziet overigens een probleem met de strafvordering. Die zou volgens KVM niet ontvankelijk moeten worden verklaard, op basis van artikel B1711.141 in het bondsreglement. Dat stipuleert dat daden van competitievervalsing die de degradatie tot gevolg kunnen hebben of de eindrangschikking kunnen wijzigen "vóór 15 juni van het betrokken seizoen of, indien het kampioenschap op die datum nog niet beëindigd is, binnen de zeven dagen na het einde van deze competitie" aanhangig moeten worden gemaakt. Voor competitievervalsing die aanleiding geeft tot andere straffen geldt volgens het bondsreglement een verjaringstermijn van acht jaar (artikel B1706).

KV Mechelen ging te rade bij zijn advocaten en die concluderen allemaal hetzelfde, stelt de club. "Men wil een degradatie van 1A naar 1B, wat volgens onze lezing van het bondsreglement niet mogelijk is", aldus Penninckx. "Dat spreekt van allerlei mogelijke sancties, maar voor degradatie dient de vordering ingediend te zijn vóór 15 juni van het seizoen van de beweerde poging of daad van competitievervalsing, dus voor 15 juni 2018."

"We zijn ervan overtuigd dat de Geschillencommissie Hoger Beroep onze onschuld als club zal inzien en zal handelen volgens het bondsreglement", klinkt het nog. Het bondsparket vraagt ook nog langdurige schorsingen tot schrappingen voor ex-voorzitter Johan Timmermans, mede-eigenaar Olivier Somers en technisch directeur Stefaan Vanroy. Het drietal wordt samen met de club KV Mechelen opgeroepen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep, die op 30 april de kalender bepaalt.

bron: Belga