Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - Advocaat Van Steenbrugge: "Uitspraak is niet coherent, Lokeren wellicht in beroep"

Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - Advocaat Van Steenbrugge: "Uitspraak is niet coherent, Lokeren wellicht in beroep"

Sporting Lokeren zal meer dan waarschijnlijk beroep aantekenen tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om Waasland-Beveren vrij te spreken van (poging tot) matchfxing. "Het is onbegrijpelijk dat twee beslissingsmakers gestraft worden, maar dat de schuld uiteindelijk niet toegerekend wordt aan de club", reageerde Lokerens advocaat Walter Van Steenbrugge zaterdagavond. Meester Van Steenbrugge merkte op dat de motivering van de GHB uitgebreid gemotiveerd is naar feiten en juridische grondslag. "Behalve wat de toerekening naar Waasland-Beveren betreft", aldus de advocaat van Lokeren. "Men weerhoudt de schuld in hoofde van een aantal bestuurders van KV Mechelen en rekent dat toe aan de club KV Mechelen. Men concludeert dat bestuurders aan matchfixing gedaan hebben en dus maakt men de correcte redenering om dat toe te rekenen aan de club. Maar men trekt die lijn niet door naar Waasland-Beveren. De twee belangrijkste beslissingsmakers Huyck en Swolfs hebben zich schuldig gemaakt aan een inbreuk op de meldingsplicht, maar dan maakt men de incoherente en onbegrijpelijke beslissing om dat niet toe te rekenen aan Waasland-Beveren. Juridisch kan je dat niet maken. En die beslissing tot vrijspraak wordt dan ook nog eens heel karig gemotiveerd. Tientallen pagina's met motivaties en bij Waasland-Beveren valt alles stil. Het is alsof je een boek leest en er plots twee hoofdstukken zijn uitgeknipt."

Maandag staat er een spoedoverleg gepland binnen het bestuur van Lokeren. "Ik zal daar zeker adviseren om in beroep te gaan. Dat heb ik schriftelijk en mondeling al gedaan. Ik denk dat er bij het BAS nog heel wat te zeggen valt over dit dossier", aldus meester Van Steenbrugge.

Geen enkele bestuurder van Waasland-Beveren wordt bestraft voor (poging tot) matchfixing. Maar ook daar is Van Steenbrugge niet van overtuigd. Hij verwijst onder meer naar de telefoontaps na de match ("We hadden wel beter voluit gegaan"). "Om een match te fixen ben je nog steeds met twee", aldus de advocaat van Lokeren. "Dus ofwel ga je alletwee in bad, ofwel niemand. Ik ben er niet van overtuigd dat men in hoofde van Waasland-Beveren zo licht schaatst over de matchfixing. Voor Lokeren staat matchfixing vast, en de schuld van Waasland-Beveren ook. Deze beslissing is een gebrek aan durf. We gaan alles uit de kast halen om dit recht te trekken en heb er alle vertrouwen in dat het recht zal zegevieren."

Lokeren heeft er alle baat bij dat streekgenoot Waasland-Beveren alsnog degradeert, want daardoor kan het nog de sportieve degradatie naar 1B afwenden.

bron: Belga