Franstalige vakbonden CGSP en CSC ontgoocheld in regering

Franstalige vakbonden CGSP en CSC ontgoocheld in regering

De Franstalige vakbonden CGSP en CSC zijn ontgoocheld in de regering, die hun tegenvoorstel om een einde te maken aan de staking in de gevangenissen heeft geweigerd. Dat is vernomen bij beide vakbonden. Minister van Justitie Koen Geens en eerste minister Charles Michel wilden de verzuchtingen van de Franstalige cipiers niet aanhoren, oordelen ze. De christelijke en socialistische vakbonden stelden gisteren een tegenvoorstel voor het protocolakkoord van Geens op. Dat akkoord is aanvaard door de Nederlandstalige vakbonden ACV, ACOD en VSOA, en de Franstalige liberale SLFP. In het tegenvoorstel eisten CGSP en CSC het behoud van 7.075 voltijdse equivalenten tot het einde van de legislatuur. Voor premier Michel zijn de onderhandelingen echter afgelopen.

De regering "minacht" de Franse cipiers, betreurt Laurence Clamar, permanente secretaris bij CSC. "We hebben het gevoel dat niet naar ons geluisterd werd. Ik vraag me af of we met de Vlaamse of federale minister van Justitie hebben onderhandeld." Volgens de vakbondsvrouw roept de houding van de Vlaamse vakbonden ook vragen op. "De Nederlandstalige cipiers staakten niet, maar hun vertegenwoordigers hebben een voorstel aanvaard dat niet voldoet voor de Franstaligen die het werk hebben neergelegd."

Volgens Michel Jacobs, federaal secretaris van CGSP AMiO, heeft Charles Michel zich gedragen als "eerste minister van de Vlamingen". De cipiers van de twee vakbonden komen de volgende dagen samen in algemene vergaderingen, om te beslissing welk gevolg ze zullen geven aan de beweging. "Het is aan de cipiers om te beslissen want ze verliezen geld met de staking, terwijl de vakbond geen munitie meer heeft", aldus nog Clamar.

bron: Belga