Franse zanger die vriendin vermoordde zegt festivals af

Franse zanger die vriendin vermoordde zegt festivals af

Bertrand Cantat, de voormalige zanger van Noir Desir, heeft al zijn opkomende festivaloptredens afgezegd na misnoegde reacties van festivalgangers. Vijftien jaar geleden vermoordde Cantat zijn vriendin en dat speelt zijn muziekcarrière nog steeds parten.

De bal ging aan het rollen toen een online petitie tegen de man werd opgestart. De petitie riep op om de zanger van de affiche te schrappen van het Papillons de Nuit-festival in Frankrijk. "Door Cantat uit te nodigen, keur je geweld tegen vrouwen goed", stelt de petitie.

Eer aan zichzelf

Al bijna 75.000 mensen schaarden zich achter de oproep, maar het Papillons de Nuit-festival hield voet bij stuk. Twee andere festivals waar Cantat zou spelen, haalden de zanger wel van hun affiche.

Nu reageert de controversiële muzikant dus zelf door al zijn festivaloptredens voor deze zomer te cancellen. "Ik wil een einde brengen aan deze heisa en wil de organisatoren uit het oog van de storm halen", vertelt hij tegen persagentschap AFP.

Nieuwe tour

In 2003 overleed de toenmalige vriendin van Cantat, actrice Marie Trintignant, nadat hij haar in elkaar had geslagen in een hotelkamer in Litouwen. De zanger moest toen acht jaar de cel in, maar kwam al vrij na vier jaar.

Bertrand Cantat vergaarde zijn faam in het begin van deze eeuw met zijn band Noir Desir en hun hitje 'Le Vent Nous Portera', dat ook in België lange tijd in de hitparades stond. Nu probeert de man aan de bak te komen als muzikant bij zijn nieuwe muziekgroep Detroit.