Franse winkeliers helpen daklozen uit de nood

Franse winkeliers helpen daklozen uit de nood

Het is een initiatief van de 28-jarige Fransman Louis-Xavier Leca. Hij zette de organisatie Le Carillon op, die ondernemers oproept om in actie te schieten. "Toen ik een jaar geleden begon, waren we met drie of vier winkeliers in de straat waar ik woonde. Nu zijn het er al meer dan 220 in ongeveer de helft van Parijs", vertelt hij aan de Nederlandse omroep NOS. "Het is een enorm succes. We breiden dit jaar uit naar vier andere Franse steden." Zo springen zelfstandigen in Marseille, Nantes, Lille en Lyon mee op de kar.

"Bijdragen aan menselijkere samenleving"

Een bedrijf mag zelf kiezen wat het doet. De ene winkelier geeft een kop koffie of een broodje, de ander biedt zijn toilet aan en nog iemand laat een dakloze zijn gsm opladen. Er is ook een kapper die gratis knipbeurten geeft, aangesloten bij de organisatie. Een apotheker houdt in het oog of de daklozen geen medische problemen hebben en een opticien geeft brillen weg.

"Veel burgers hebben het gevoel weinig te kunnen doen. Maar als het om heel simpele dingen gaat, kan je wel degelijk helpen. Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een menselijkere samenleving", stelt Leca aan De Standaard.

Brussel, Luik en Brugge

Ook in ons land in er interesse in het project. Zo voert Le Carillon al gesprekken met steden als Brussel, Luik en Brugge. "Het is niet zozeer dat wij naar België komen, maar die verenigingen willen onze formule graag overnemen. Dat kunnen ze met een eigen naam doen en toespitsen op de lokale behoeftes", aldus Leca.

Le Carillon is op een jaar tijd uitgegroeid tot een professionele organisatie. Er zijn zo'n twintig mensen in vaste dienst. Zij worden betaald met subsidies van bedrijven en giften van particulieren.