Franse universiteit wint WK voetbal voor robots

Franse universiteit wint WK voetbal voor robots

In totaal waagden meer dan 3.000 onderzoekers en ingenieursstudenten uit 40 landen hun kans tijdens het vier dagen durende tornooi, dat voor het eerst georganiseerd werd in 1997.

Schaken

De aanleiding was destijds de overwinning van computer Deep Blue tegen de regerende wereldkampioen schaken Garri Kasparov, een jaar eerder. "Dat was toen een hele gebeurtenis", zegt Itsuki Noda, de voorzitter van de RoboCup-bond.

AFP / K. Nogi

"Het was het signaal om de lat nog hoger te leggen. We kozen voor voetbal omdat de spelers voortdurend uiteenlopende situaties moeten inschatten en de juiste bewegingen moeten kiezen. Voetbal vereist ook teamwork, wat voor computeringenieurs volkomen onontgonnen terrein was."

AFP / K. Nogi

De teams bestaan uit de meest uiteenlopende robots, die allemaal één ding gemeen hebben: ze zijn geprogrammeerd om te voetballen zonder instructies te krijgen. Dankzij een camera in het hoofd kunnen ze 'zien', terwijl artificiële intelligentie hen helpt om de juiste beslissingen te nemen.

Bordeaux

Het team van de Franse universiteit van Bordeaux won het tornooi uiteindelijk. In de finale haalden de Franse robots het met duidelijke 4-0 cijfers van een Chinese ploeg.

AFP / K. Nogi