Frankrijk pas in slotfase voorbij Albanië

Jelle

Na een moeizame openingsmatch kende Frankrijk ook in zijn tweede wedstrijd veel problemen. Het gastland kon pas in de absolute slotfase afstand nemen van Albanië: 2-0.

De Franse bondscoach nam radicale maatregelen na de openingsmatch. Hij liet Pogba en Griezmann, die niet wisten te overtuigen, aan de kant. In hun plaats koos hij voor Martial en Coman. Albanië moest het noodgedwongen zonder aanvoerder Cana doen. De leider van de Albanese verdediging pakte rood in de vorige wedstrijd.

Albanië maakte het de Zwitsers in hun eerste match verrassend moeilijk. De Balkanvoetballers waren duidelijk van plan zich ook door Frankrijk niet onder de voet te laten lopen. Ze zetten hoog druk en creëerden kansen. Zoals we eerder ook in andere EK-matchen al zagen, wist David met een goed georganiseerde defensie Goliath te muilkorven. Maar het waren uiteindelijk vooral de Fransen die zichzelf voor de voeten liepen.

Pogba

In de tweede helft maakte Pogba dan toch weer zijn opwachting. Martial, die een zeer matige wedstrijd speelde, mocht gaan douchen. Bijna begon de spelhervatting met een Frans drama. Memushaj tikte een prachtig opgezette Albanese aanval tegen de paal.

Strijdershart

Naderhand begon de inspanning toch te wegen voor de Albanese strijdersharten, terwijl de Franse machine steeds beter begon te draaien. Daar zat de in eer herstelde Pogba voor veel tussen, maar vooral Payet speelde net als in de openingsmatch een sleutelrol. Ook Kingsley Coman leek zich plots weer te herinneren hoe je tegen een bal moet trappen.

Elf leeuwen uit de Balkan bleven aan de toenemende druk weerstaan. Albanië leek bibberend de eindmeet te halen, maar in de laatste minuut kreeg de ingevallen Griezmann de doelpuntenmachine dan toch aan de praat: 1-0. De veer van de Albanezen brak en vier minuten later maakte Payet er nog 2-0 van. Met de moeizame zege is Frankrijk zeker van de volgende ronde.