Frankrijk en Roemenië trappen morgen EK op gang

Frankrijk en Roemenië trappen morgen EK op gang

Gastland Frankrijk staat aan de vooravond van de openingswedstrijd van het EK voetbal. Daarin nemen 'Les Bleus' het morgen in het Stade de France (21u) op tegen Roemenië. De troepen van Didier Deschamps mogen zich na twee jaar met duels zonder inzet, waaronder een 3-4 nederlaag tegen de Rode Duivels, eindelijk opmaken voor het echte werk. Het team torst hoge verwachtingen in een door de aanslagen van 2015 getraumatiseerd land, dat een sociaal gespannen klimaat doormaakt en in het EK een uitlaatklep hoopt te vinden. Antoine Griezmann, Paul Pogba en co. willen even goed doen als op de twee voorbije eindrondes van grote toernooien die op Franse bodem werden georganiseerd (eindzege op zowel EK 1984 als WK 1998).

Deschamps zag in aanloop naar het EK verschillende spelers uitvallen omwille van blessures (Varane, Mathieu, Diarra) en extrasportieve redenen (Benzema, Sakho). Toch acht Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond, het team in staat om op zijn minst de halve finales te bereiken.

Morgen krijgen 'Les Bleus' Roemenië voorgeschoteld. Later volgen in groep A nog duels met Albanië (15 juni) en Zwitserland (19 juni). De Roemenen zijn er voor het eerst sinds 2008 nog eens bij en dienen zich niet als een hapklare brok aan. Het team van Anghel Iordanescu slikte het minste aantal doelpunten in de kwalificatiecampagne, namelijk twee in 10 matchen. "Ik verwacht dat de Fransen in het begin van de wedstrijd zeer agressief zullen zijn", liet Iordanescu donderdag optekenen. "Er ligt erg veel druk op onze spelers, in het stadion zullen bijna alleen maar Franse supporters zijn."

"We hebben ons twee jaar op deze wedstrijd voorbereid", aldus Didier Deschamps. "We moeten met veel zin en vastberadenheid aan het toernooi beginnen. Roemenië heeft een collectief en een sterke defensieve organisatie. Tegelijk kunnen de Roemenen hoog druk zetten met een interessant offensief kwartet", stelde de Franse bondscoach, die 18 jaar geleden als aanvoerder met Frankrijk wereldkampioen werd en twee jaar later de Europese titel veroverde.

De grootste vrees bij de Fransen is eenzelfde scenario als op het EK 2008. Toen openden de troepen van Raymond Domenech met een 0-0 gelijkspel tegen Roemenië, om vervolgens laatste te worden in hun poule.

bron: Belga