Frankrijk dreigt zonder boter voor zijn croissants te vallen

Frankrijk dreigt zonder boter voor zijn croissants te vallen

Onze bakkers zullen er niets van voelen, maar Frankrijk kampt momenteel met een botertekort. Op zich wordt er wel genoeg geproduceerd, maar door een onenigheid over de prijs van het smeersel, raakt de boter niet tot in de winkels. En dat is een probleem voor de croissants, eclairs en tarte tatins.

Door verschillende factoren is de prijs van boter recent omhoog gegaan. Zo hebben lokale producenten hun hoeveelheden afgebouwd na een overschot vorig jaar, kampte Nieuw-Zeeland, een van de belangrijkste invoermarkten, met droogte en heeft China beslist om weer heel wat boter aan te kopen, schrijft Bloomberg.

Geen cent meer dan afgesproken

Wereldwijd is de prijs bijna verdubbeld van 2.600 euro voor een ton in 2016 naar 7.000 euro. In Europa piekte de vraagprijs op 6.500 euro voor een ton in september, het hoogste bedrag sinds de Europese Commissie in 2000 de prijsevolutie begon bij te houden.

Het probleem is dat de verdelers niet bereid zijn om ook maar een cent meer te betalen voor de boter. De producenten kijken daarom naar de vraag uit andere landen en exporteren hun product bijvoorbeeld naar Duitsland.

Het tekort bedroeg 2 weken geleden om en bij de 30%, is sommige winkels zelfs 46%. De zaak is tot op de vloer van het Frans parlement geraakt. Minister van Landbouw Stephane Travert verzekerde de Fransen dat "boter snel de weg zal terugvinden naar de winkelrekken".