Frank Vandenbroucke kordaat: "Geen controle meer over situatie in Brussel en Wallonië"

Frank Vandenbroucke kordaat: "Geen controle meer over situatie in Brussel en Wallonië"

"Indien de cijfers blijven stijgen, zal het aantal ziekenhuisopnames er toe leiden dat er meer en meer 'non-COVID'-zorgen worden uitgesteld", zei Vandenbroucke, die eraan toevoegde "dat de gezondheidstoestand in Wallonië en Brussel de slechtste en dus de meest gevaarlijke van heel Europa is". De besmettingsgraad lag er volgens hem dinsdag 50% hoger dan in Île de France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs.

Lokale maatregelen

Ondanks alles verdedigt de minister van Volksgezondheid de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag, die volgens sommigen nog niet streng genoeg zijn. Waarom geen striktere avondklok, bijvoorbeeld vanaf 21 uur zoals in een aantal grote Franse steden? Waarom geen veralgemeende mondmaskerplicht? "We hebben een minimumsokkel bepaald", reageerde de minister. Die minimumsokkel kan en moet aangevuld worden met lokale maatregelen waar nodig, lichtte hij toe. "Essentieel is het gedrag van de mensen", herhaalde hij.

Testen

Frank Vandenbroucke wees er nog op dat er nieuwe maatregelen moeten volgen, onder meer inzake het testen, waar een nieuwe strategie wordt ontwikkeld, "die onder meer de PCR-, snel- en speekseltesten combineert". Voor bepaalde categorieën wordt ook gedacht aan de spoedige terugbetaling van sneltests.

Meest gelezen
 1. stephanie-studer-KBehqzCvWuw-unsplash

  Dankzij deze truc laten fruitvliegjes je fruitschaal voortaan met rust

 2. tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash

  Man die ex-vrouw live op sociale media in brand steekt krijgt doodstraf

 3. christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplash

  Zes oorzaken (en oplossingen) van chronische vermoeidheid

 4. pexels-cottonbro-5712686

  Net op tijd voor Halloween : Wat is een « spookdrol » ?

 5. belgaimage-141660043-full

  Waarom lopen mensen eigenlijk marathons?