François Fillon vraagt politieke familie om steun

door
Belga
Leestijd 2 min.

François Fillon, kandidaat van rechts voor de presidentsverkiezingen, heeft vandaag zijn politieke familie, Les Républicains, opgeroepen hem te steunen, nu zijn medestanders een voor een lijken af te haken. "Ze denken dat ik alleen sta. Ze willen dat ik alleen sta. Zijn wij hier alleen?" sprak François Fillon vandaag voor zijn aanhangers die op het Trocadéro-plein waren bijeengekomen. "Ik word langs alle kanten aangevallen en mijn geweten zegt me naar jullie te luisteren", zei Fillon. "Ik moet naar deze immense menigte luisteren. Maar ik moet bij mezelf ook te rade gaan over zij die aan me twijfelen en het schip verlaten. Hun verantwoordelijkheid is immens, de mijne ook. Hoe sommigen deserteren zonder trots of schaamte... Alsof ze zichzelf willen redden."

Fillon bood vervolgens zijn excuses aan. "Het is ook mijn fout dat dit project geconfronteerd wordt met obstakels. Mijn eerste fout is dat ik mijn vrouw vroeg om voor mij te werken. Dat had ik niet mogen doen. Mijn tweede fout is de manier waarover ik er met jullie over heb gepraat. Als je echt eerlijk bent, en je leven aanwendt voor het algemeen belang, is het moeilijk omgaan met zo'n campagne."

De gewezen eerste minister besloot zijn toespraak met een oproep aan zijn politieke familie. "Ik ben klaar met mijn gewetensonderzoek. Aan de verkozenen van mijn kamp zeg ik dat het tijd is om het jouwe te doen", zei hij, verwijzend naar de legitimiteit van zijn kandidatuur die hij dankt aan de voorverkiezingen. "De keuze is aan jullie. En ik ben er zeker van dat het de keuze van heel Frankrijk zal zijn als we erin slagen om ons te verenigen voor een laatste inspanning."

bron: Belga