Francken wil dat Frontex dagforfaits van Belgische agenten op special flights terugbetaalt

Francken wil dat Frontex dagforfaits van Belgische agenten op special flights terugbetaalt

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil dat het Europees Grens- en Kustwachtagentschap Frontex de dagforfaits terugbetaalt van Belgische begeleiders die meevliegen op 'special flights' die mensen zonder verblijfsrecht terugsturen naar hun land van herkomst. Topman Fabrice Leggeri bekijkt de zaak, zo zei hij na een ontmoeting met Francken. Francken zet fors in op terugkeer en doet daarvoor maximaal beroep op Europese 'special flights'. Dat zijn terugkeervluchten georganiseerd door een bepaalde EU-lidstaat die worden opengesteld voor andere landen. Voordeel is dat Europa in dat geval tussenkomt in bepaalde kosten. De dagforfaits van begeleiders zijn echter nog voor eigen rekening. Tijdens een ontmoeting met Leggeri op zijn kabinet pleitte Francken dan ook voor de terugbetaling. Gaat het om repatriëringen naar landen die geen 'special flights' aanvaarden - zoals de Maghreblanden - dan zouden ook de tickets van private vliegmaatschappijen uit de Frontex-pot moeten worden terugbetaald, vindt hij. Leggeri hield zich na afloop op de vlakte. Hij gaf slechts mee dat Frontex bezig is met "het 'finetunen' van de financieringsschema's rond terugkeeractiviteiten". Iets wat tegen eind dit jaar rond zou moeten zijn.

Daarnaast bepleit Francken ook de inzet van Italiaanse politiemensen en Frontex-medewerkers op alle schepen die vandaag asielzoekers en migranten redden op de Middellandse Zee. Ook op de schepen van ngo's dus. "Dat zou een hele stap vooruit zijn, ook voor het verzamelen van bewijsmateriaal tegen mensensmokkelaars", aldus Francken.

Leggeri sprak zich niet uit over de zaak. Dit is volgens hem in de eerste plaats een kwestie voor de Italiaanse autoriteiten. Niettemin zat de Frontex-topman al samen met bepaalde ngo's actief op de Middellandse Zee en bevestigde hij wel dat er "iets aan het bewegen is om meer te gaan samenwerken rond 'search and rescue'".

De kwestie komt later op de dag ook aan bod op een Europese ministerraad.

bron: Belga