Fractieleiders provincieraad beslissen volgende week over oprichting Optimacommissie

Fractieleiders provincieraad beslissen volgende week over oprichting Optimacommissie

De fractieleiders in de Oost-Vlaamse provincieraad beslissen pas volgende week dinsdagavond of er ook op provinciaal niveau een "Optimacommissie" komt. Dat melden de fractieleiders in de Oost-Vlaamse provincieraad na een overleg maandagavond. Na het faillissement van Optima Bank raakte bekend dat Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick, die ook een mandaat had bij de overkoepelende holding Optima Group, halverwege april een gesprek faciliteerde tussen de provincie en de noodlijdende Optima Bank. Onder meer omwille van een rentevoet die "ver boven het markttarief" werd aangeboden voor een termijnbelegging van tien miljoen euro, beslisten de financieel beheerders en de bevoegde gedeputeerde Alexander Vercamer om niet in te gaan op het voorstel.

Op de provincieraad van eind juni voelde de oppositie Versnick aan de tand over het gesprek, waarna Versnick besliste om ontslag te nemen als niet-uitvoerend bestuurder bij Optima Group alsook bij Land Invest Group. Dat deed hij ondertussen, een publicatie in het Staatsblad moet nog volgen.

Het was N-VA-fractieleider Jeroen Lemaitre die begin juli een voorstel uitwerkte voor een bijzondere commissie "om feiten te onderzoeken en aanbevelingen te doen rond het deontologisch handelen van mandatarissen". Meerderheid en oppositie verklaarden zich bereid om het voorstel te onderzoeken, N-VA kreeg daarbij enkel steun van de andere oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang. Meerderheidsfracties Open Vld, sp.a en CD&V lieten eind augustus in de aanloop van de bijeenkomst maandagavond schriftelijk weten dat ze de problematiek in een extra zitting van een bestaande (derde) commissie wilden bespreken.

Op het "Bureau", een orgaan van de provincieraad dat de zitting voorbereidt, werden maandagavond "verschillende voorstellen" besproken, aldus het persbericht Die voorstellen worden nu teruggekoppeld aan de fracties en tegen donderdagavond aan de voorzitter meegedeeld. Op dinsdagavond 6 september worden de resultaten van het fractieoverleg besproken. Tot dan zullen de fractieleiders geen commentaar geven.

Bij de Deontologische Commissie van de provincieraad diende ondertussen nog niemand een formele klacht in.

bron: Belga