Fotograaf die legendarische Bernie-foto maakte: "Als ik had geweten dat het een meme zou worden, had ik hem niet genomen"

Fotograaf die legendarische Bernie-foto maakte: "Als ik had geweten dat het een meme zou worden, had ik hem niet genomen"

"Als ik had geweten dat de foto een meme zou worden, had ik hem nooit genomen", zegt Smialowski tegen News Times, een lokale krant in Connecticut. "Ik probeerde de geschiedenis vast te leggen en je wil niet dat je foto herinnerd wordt omdat mensen er grappen over maken."

Filmscènes en schilderijen

Op internet werd de foto in rap tempo een meme. Sanders werd op tal van plekken gefotoshopt, bij wijze van grap. Zo verscheen Sanders in bekende filmscènes en op schilderijen.

#BernieSanders will always be there for you pic.twitter.com/Ka8kVEBFvs

— Ella Freeman (@Ella_Freeman12) January 22, 2021

Love @BernieSanders! Keep warm hon! #trending #MittensForAll pic.twitter.com/fTPnmMEiOG

— Helena (@Rina30203328) January 22, 2021

Portfolio

Smialowski had nooit verwacht dat zijn foto zoveel aandacht zou krijgen. "Ik ben er geen fan van dat mijn foto een meme is geworden, maar ik ben blij dat mensen mijn werk opmerken. Ik ben een journalist en heb geen invloed op hoe mensen reageren. Het is moeilijk te zeggen waarom iets een meme wordt, er is geen logica voor."

En hoewel Smialowski niet zo tevreden is over de compositie, is hij toch blij met het eindresultaat. "Ik stop hem niet in mijn portfolio, maar ik vind het een leuk moment. Hij (Bernie Sanders) voelde zich blijkbaar erg op zijn gemak daar buiten in zijn eentje."

Plastic flessen

Sanders zelf zag de lol van alle memes wel in. "Zo kunnen mensen zien dat we geweldige wanten maken in Vermont”, zei hij tegen CNN. Die wanten werden gemaakt door Jen Ellis, een lerares uit de thuisstaat van Sanders. De wanten zijn gemaakt van wollen truien en plastic flessen.