Ford Fiesta stoot Golf na zeven jaar van de troon

Ford Fiesta stoot Golf na zeven jaar van de troon

Sinds maart 2010 voerde de Golf maand na maand de ranglijst van verkoopcijfers in Europa aan, maar daar is nu een einde aan gekomen. Volgens gegevens van marktonderzoeker Jato Dynamics werden er in maart 2017 46.800 exemplaren van verkocht, terwijl Ford in dezelfde periode 47.300 Fiesta's aan de man bracht.

Een trendbreuk, al zou die volgens analisten wel eens tijdelijk kunnen zijn. De productie van de nieuwe Golf is nog volop aan de gang, waardoor sommige concessiehouders in maart enkele de oudere versie in de aanbieding hadden. Van zodra de overgang helemaal voorbij is, zou de Golf zijn toppositie wel eens opnieuw kunnen innemen.

Panikeren hoeven ze bij Volkswagen in ieder geval niet te doen. Het Duitse autoconcern liet in het eerste kwartaal van dit jaar immers uitstekende cijfers optekenen. De omzet groeide met ruim 10% tot 56,2 miljard euro, terwijl ook de winst fors steeg, van 2,4 naar 3,4 miljard euro.

Die toename is trouwens vrijwel volledig te danken aan de wagens van het merk Volkswagen, die zich blijkbaar volledig hersteld hebben van het dieselschandaal. Volgens topman Matthias Müller zijn de «bemoedigende» cijfers het bewijs dat de strategie van Volkswagen na ‘dieselgate' zijn vruchten afwerpt.

Naast Volkswagen zelf boerden ook Skoda en Porsche goed tijdens de eerste maanden van 2017. Enkel de winst van Audi daalde, en wel van 1,3 miljard naar 1,2 miljard euro